Обвиняват Apple в измами с ценни книжа

Колективен иск срещу Apple търси обезщетения за инвеститорите (източник: CCO Public Domain)

Покрай делото с Qualcomm, което привлече медийното внимание тази седмица, Apple беше обвинена в измама с ценни книжа, за да прикрие слабото търсене на iPhone, особено в Китай, което доведе до еднодневен спад от 74 млрд. долара в пазарната стойност на компанията, след като истината излезе наяве, съобщи CNBC.

Жалбата, подадена във вторник, търси обезщетения за инвеститорите, които са закупили акции на Apple през двата месеца, преди изпълнителният директор Тим Кук на 2 януари неочаквано да намали прогнозата за приходите на Apple с 9 милиарда долара, отчасти поради засилващата се търговска война на САЩ с Китай.

За първи път от излизането на iPhone през 2007 г. Apple намали прогнозата си за приходите. Цената на акциите на компанията се понижи с 10% на следващия ден, оставяйки пазарната стойност на компанията от Купертино приблизително с 40% под пика от 1,1 трилиона долара преди три месеца.

Делото е заведено във федералния съд в Оукланд, Калифорния, от пенсионната система на служителите в град Роузвил, Мичиган. CEO-то Тим Кук и главният финансов директор Лука Маестри са посочени като ответници в груповия иск.

В жалбата се казва, че търсенето на iPhone намалява, поради напрежението в търговията между САЩ и Китай и нарастващото предпочитание на клиентите да заменят батериите в по-старите iPhone устройства. Това е накарало Apple да съкрати поръчките към доставчиците за нови айфони и същевременно да свали цените, за да намали складовите запаси.

Но нищо от това не е било разкрито от компанията, твърди жалбата, отчасти поради решението на Apple от 1 ноември 2018 г. да прекрати практиката си да съобщава данни за продажбите на iPhone.

Запитан по време на конферентен разговор за представянето на Apple на развиващите се пазари, Тим Кук говори за натиск върху продажбите в Бразилия и Индия, но казва: „Не бих поставил Китай в тази категория“, се посочва в жалбата.

Коментар