5G ще повлияе силно и на сървърния пазар

Търсенето на сървъри ще расте от страна на телекомите (източник: CCO Public Domain)

Пазарът на сървъри забави темпо, но още през следващата година се очаква рязко ускоряване. Ръстът ще бъде обусловен от внедряването на мрежи от пето поколение, сочи анализ.

Според нов доклад на DRAMeXchange, подразделение на TrendForce, през настоящата година световният пазар на сървъри ще расте, но по-бавно, в сравнение с миналата – прогнозата е за ръст от 3,9%.

Най-голям сегмент през 2018 г. бяха корпоративните сървъри. И през 2019 г. ще се увеличават доставките на сървъри в центровете за обработка на данни – и то с 40%, спрямо 35% през миналата година.

С очакваното внедряване на мрежи от пето поколение 5G ще расте и търсенето на сървъри от страна на телекомуникационните компании и интернет доставчиците. Анализаторите прогнозират пик в продажбите на сървъри през 2020 г.

Що се отнася до лидерите на пазара, DRAMeXchange отрежда водещо място през първото полугодие на американския производител Dell (EMC), който ще заеме дял от 15,8%, следван от HPE (H3C) с 13,7% и Inspur на трето място със 7,5%.

Коментар