Китай затяга контрола над компютърните игри

Хиляди нови игри чакат одобрение от китайските регулатори (източник: CCO Public Domain)

Китайските регулатори изготвиха нови изисквания към компютърните игри. Миналата седмица правителствената служба, отговорна за медиите, публикува подробно описание на документи и процедури за получаване на разрешение за пускане на игри на пазара в страната.

Едно от ключовите изисквания е задължението на издателите да предоставят повече информация за игрите – от мерки за предотвратяване на зависимост до подробни сценарии, разкрива публикация на Блумбърг.

В рамките на борбата срещу зависимостта от игрите и други проблеми правителството преустанови през миналата година издаването на разрешения за игри. Така на опашката за получаване на разрешение се наредиха хиляди нови игри.

След публикуване на новите изисквания, регулаторите ще трябва да обработват едновременно заявки, подадени от август миналата година, и нови заявки, подадени към днешна дата.

Очаква се тази година одобрение да получат най-малко 5000 нови игри, докато неподходящите ще бъдат филтрирани. Към последните, в частност, се отнасят игри с кръв и трупове, маджонг игри и покер, както и игри, свързани с имперското минало на Китай.

Коментар