Студент иска $1 млрд. компенсация от Apple

Набеден за крадец от системата за разпознаване на лица на Apple иска $1 млрд. компенсация (източник: CCO Public Domain)

Студент от Ню Йорк поиска огромна сума от Apple като компенсация за погрешни обвинения в кражба, които са довели до сериозен стрес и други проблеми, се казва в съдебния иск.

18-годишният Усман Ба беше арестуван в дома си в Ню Йорк през ноември миналата година и обвинен в кражба от магазин на Apple. Полицията приложи към заповедта снимка, която обаче се оказа на друг човек, припомня Блумбърг.

Една от кражбите, за които бе повдигнато обвинение на Усман Ба, е извършена в Бостън през юни миналата година – в същия ден набеденият студент е бил на абитуриенски бал в Манхатън.

Той твърди, че е загубил шофьорската си книжка без снимка, която вероятно е била намерена или открадната от действителния престъпник и използвана за идентификация в магазините на Apple.

В резултат на това, името на Усман Ба е могло да бъде свързано погрешка с лицето на крадеца от системата за лицево разпознаване на Apple, която компанията използва в своите магазини за проследяване на хора, заподозрени в кражба.

Усман Ба настоява по съдебен път Apple да му изплати компенсация от 1 млрд. долара за причинения стрес. Освен Apple ответник по делото е и компанията за сигурност Security Industry Specialists.

Коментар