Том Ханкс ще пусне колайдера

След неуспешния старт през миналия септември на гигантския ускорител на частици, наречен адронен колайдер, учените от швейцарската ядрена лаборатория ЦЕРН се опитват да го ремонтират и пуснат в експлоатация през юни тази година.

Целта на огромното съоръжение беше да възпроизведе “Големия взрив” от преди 15 милиарда години, след който се е образувала вселената, както и да даде отговор на други фундаментални въпроси на учените.

Повреда в електрическата инсталация осуети голямото начинание.

Известният холивудски актьор Том Ханкс се е съгласил да натисне копчето на ремонтираната машина, след като миналата седмица е разгледал съоръжението по покана на учените от ЦЕРН, съобщава английският “Телеграф”.

Това събитие ще е от полза както за позамръкналия след неуспешния старт на ускорителя имидж на ядрените физици, така и за рекламната кампания за последния филм на актьора “Ангели и демони”.

В него холивудската звезда играе ролята на академик от Харвардския университет, който разследва заговор за унищожаване на Ватикана с 0.25 грама антиматерия, открадната от ЦЕРН.

Коментар