Препоръка: ИТ компаниите да дават на властите изходния код

Правителствата са все по-притеснени напоследък от шпионирането чрез софтуер (източник: CCO Public Domain)

Ако технологичните компании искат да спечелят доверието на властите по целия свят, не трябва да крият изходния код на своя софтуер, заяви главният изпълнителен директор на Лаборатория Касперски – Евгений Касперски в интервю за ZDNet.

През ноември 2018 г. руският разработчик на софтуер за киберсигурност отвори в Швейцария първия си център за прозрачност. В него партньори на компанията и правителствени организации могат да проверяват изходния код на продуктите на Лаборатория Касперски, а също така да получат достъп до базите с антивирусни сигнатури, обновяванията на софтуера и документацията за сигурна разработка.

Неотдавна център за прозрачност на Лаборатория Касперски заработи и в Мадрид, а компанията планира да отвори подобен център и в Югоизточна Азия, като се колебае между Сингапур и Малайзия. В бъдеще може да се наложи отваряне на центрове за прозрачност във всяка държава, в която Лаборатория Касперски има клиенти, допуска Евгений Касперски.

Според него, всяко правителство, което не е уверено в сигурността на някой продукт или негов компонент, трябва да поиска от разработчика изходния код за проверка. Освен Лаборатория Касперски неотдавна и китайската компания Huawei предостави на Великобритания и Германия възможност да изследват продуктите й, за да разсее опасенията за шпионаж.

Коментар