Повечето ИТ спецове нарушават правилата за сигурност

Предаването на конфиденциални данни по е-пощата е често срещано явление, в разрез с политиките за сигурност (източник: CCO Public Domain)

Около три пети от служителите в ИТ фирмите обменят конфиденциална информация по електронната поща, което е нарушение на правилата за сигурност, установи проучване на компанията Igloo Software.

Изследването сред 2000 служители от компании с над 250 души персонал показва, че 61% от работниците изпращат чувствителна информация по имейл, а 28% използват месинджъри със същата цел. Над две трети (66% ) признават, че са използвали неодобрени от ръководството приложения за общуване.

Служителите пренебрегват правилата за сигурност на компаниите, за да пестят време, твърди проучването. Изпращането на документ по електронната поща е много по-просто, отколкото спазването на изискванията за сигурност.

Най-често за небрежност при боравенето с поверителни данни е обвинявана социалната мрежа Facebook. Наскоро стана ясно, например, че мрежата е събирала данни за 1,5 милиона потребители без тяхното съгласие.

Коментар