Ericsson представи най-новите си решения с грижа за околната среда

Ericsson демонстрира и най-новите си технологии на Световния мобилен конгрес в Барселона – в това число редица уникални услуги и решения. Посетителите в палатата на Ericsson (зала 6) се отправиха на пътешествие в света на най-високите скорости, усъвършенствани мултимедийни приложения, високотехнологични мрежи и неограничени възможности за услуги – в синхрон с тенденцията към зелени технологии и грижа за околната среда. Освен това Ericsson показа как потребителите ще ползват технологии в бъдещето чрез интерактивното си демо’2020.
Ericsson – основният двигател за енергийна ефективност и грижа за околната среда в областта на телекомуникациите
Ericsson представи своите иновативни енергоефективни решения. Оптимизирането на енергийната ефективност не само ще намали негативното влияние върху околната среда, но и ще съкрати разходи за изграждане и поддръжка на мрежи и ще направи комуникациите по-достъпни. Ефективността на мобилната мрежа започва с доброто проектиране и завършва с отличната работа на опорните мрежи и базовите станции.
Оползотворяването на алтернативни източници на енергия като слънцето, вятъра и биогоривата ще направи комуникацията по-достъпна и ще намали зависимостта от изкопаеми горива, както и влиянието върху околната среда.
Мултимедия
В зала 6 Ericsson пусна демо версии на най-новите си мултимедийни приложения – от дигитално ориентираните като порталът за социални медии (Social Media Portal), Multimedia Ringback, услуги, установяващи присъствения статус (presence services) и приложението за излъчване на живо Me-on-TV, до още по-нови разработки, които ще формират живота на потребителите в най-близко бъдеще.
Свързан дом (Connected Home)
Решението за свързан дом запълва пропастта между света на телекомуникациите и на битовата електроника. Потребителят има достъп до всяка медия в дома си на екрана на което и да е устройство, независимо от местоположението си. Това означава, че можете например да разглеждате снимки и клипове на мобилния си телефон където и да сте, или пък да имате достъп до домашния сървър, на който съхранявате видео съдържание от телевизора на ваш приятел, чрез IMS мрежата.
Вижте семейството (Family Finder)
Приложението Family Finder осигурява спокойствието за родителите, тъй като могат да проследят къде се намират членовете на семейството им. С помощта на аларма и предварително зададени зони, родителите могат да бъдат редовно осведомявани дали всичко е наред и да получават известие, ако има нещо необичайно. Това е цялостно решение, което се интегрира от мрежово приложение, мобилна позиционираща система, карти и middleware и се предлага като услуга, управлявана от дистанция или на място.
Сливане на телевизията – трите екрана (Converged TV – the 3 screens)
Демонстрирано беше конвергентно телевизионно изживяване, представено върху три екрана. С помощта на тестово оборудване Ericsson показа как можете да прехвърляте сесии върху различни устройства и как да прекъснете видео сесия по поръчка, да я запаметите и да продължите по-късно на произволно устройство. Целият потребитлески интерфейс – IPTV програма и електронна телевизионна програма (EPG) – изглеждат по един и същ начин на всички видове екрани.
Щще имате възможност да видите и демо версията на Rich Communications Suite и Business Communications Suite, които са в основата на повечето съвременни и взаимодействащи си приложения за индивидуални и корпоративни потребители.
LTE
Ericsson демонстрира възможностите на LTE с максимални скорости над 150 Mbps. Използват се няколко типа терминали – портативен, стационарен маршрутизатор за мобилен широколентов достъп Mobile Broadband Router (MBR) и тестов терминал с високи възможности. Демо версията работи в ефир със сигнал с честота 2x 20 MHz в спектъра 2.6 GHz като поддържа множество активни терминали. MBR може да се използва като точка за широколентов достъп у дома, заменяйки традиционната ADSL връзка. Към маршрутизатора могат да бъдат свързани редица устройства като телевизор, компютър, игрови конзоли и др. посредством LAN връзка (стандартна или безжична).
Показани бяха и мрежови възли, готови за въвеждането в търговска експлоатация на LTE: RBS 6000 eNodeB, безжичните IP/Ethernet решенията за мобилно оборудване и мрежови възли за Enhanced packet core.
Ericsson демонстрира и работа на LTE в FDD и TDD режим на една и съща платформа на базова станция.
HSPA
В областта на HSPA Ericsson представи многообразие от устройства и приложения, както и широка поддръжка на екосистеми за вградена мобилна широколентова технология, включително мобилния широколентов модул на Ericsson за Windows 7; интеграция на технологията срещу кражба на Intel; Intel Atom процесор, базиран на мобилни интернет устройства; мобилния широколентов маршрутизатор на Ericsson за фиксирана безжична връзка в HSPA мрежи. Тестванана беше и новата HSPA технология, позволяваща скорости за сваляне на информация от 42Mbps.
Еволюция при телефоните благодарение на IMS
Ericsson показа как IMS-базираното решение Rich Communication Suite (RCS) ще подобрят и обогатят пазара на гласови телефонни услуги и обмена на съобщения и как RCS, заедно с MMTel (IP-телефония по стандарта 3GPP/TISPAN), може да осигури цялостно комуникационно изживяване с помощта на устройства за мобилна и фиксирана широколентова връзка. Ericsson демонстрира и ролята на MMTel за интегрирането на комуникациите и интернет базираните услуги като електронна търговия, социални мрежи и туристическа информация. Показано беше и как IMS може значително да обогати IPTV услугите и да осигури връзка от разстояние за устройствата, в които е интегрирано решението „Свързан дом”.
EDGE еволюция с решението Dual carrier (EDGE evolution with dual carrier)
Благодарение на EDGE Evolution, GSM операторите могат значително да подобрят възможностите за пренос на мобилна информация в мрежите си.
Dual Carrier е важна стъпка от EDGE Evolution, като осигурява двукратно увеличаване на битовите скорости от 296 kbps до 892 kbps.
Единно мобилно оборудване
Станцията Mobile Backhaul Demo демонстрира как настоящите решения на Ericsson поддържaт мобилно оборудване, базирано на съответните RAN технологии, включително цялостно IP RAN решение за връзка през Ethernet, както и цялостно управление на мрежи.
Като обобщение, демонстрацията се фокусира върху две основни предизвикателства при мобилното оборудване: как да се удовлетворят нуждите от все по-висок капацитет на мрежата ценова ефективност.

Коментар