Сиско академиите в България навършиха 10 години

Вече десет години мрежовите академии на Сиско в България са учебни центрове за придобиване на знания и умения за проектиране изграждане и поддържане на мрежи.

Програмата стартира у нас през 1999 г., като първата открита академия е към Техническия университет – Габрово. Тя започва своята дейност няколко месеца преди официалното откриване на представителството на Сиско в България. В момента академиите в България наброяват 55, като годишно в тях 121 инструктори обучават около 3500 курсисти. От началото на програмата общият брой на преминалите обучение е 13 752.

10-годишнината на програмата в България е посветена на тези, чиито знания, умения и труд превърнаха програмата “Сиско мрежова академия” в реалност в България – инструкторите от академиите. Те са номинирани за награждаване в 6 категории :

  • Най-дългогодишен опит като инструктор
  • Инструктор с най-много обучени курсисти
  • Най-високо оценен от курсистите инструктор
  • Най-активен творчески подход при разработката на упражнения и материали
  • Инструктор с най-висока квалификация
  • Най-активен принос в развитието на програмата в България.
  • Общият брой на наградените инструктори е 35.

За отбелязването на годишнината са поканени зам. министърът на образованието и науката – Кирчо Атанасов, председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение – Деян Пушкаров, зам. председателят на ДАИТС Красимир Симонски, председателят на Българската Стопанска Камара – Божидар Данев, които лично ще връчат наградите на инструкторите.

Какво е „Сиско мрежова академия”?

Програмата Сиско Мрежова академия съчетава присъствено обучение и мултимедийни лекции в електронен вид с интегрирани тестове. Тя е разработена от Cisco Systems – световен лидер в мрежовите технологии за Интернет. Програмата осигурява успешна подготовка на завършващите за работа в областта на мрежите и информационните технологии, както и за последващи специализации или техническо образование. Всяко училище, университет или друга организация с идеална цел, която е обучила и сертифицирала преподаватели и е внедрила курсовете от учебната програма на Cisco в своя учебен план, придобива статут на Cisco академия.

Представена през октомври 1997 г. в САЩ, програмата в момента е разпространена в над 160 страни по света. От старта си досега „Сиско мрежовата академия” обхваща около 2 милиона курсисти в над 9000 академии, открити в средни и технически училища, колежи, университети и центрове за професионално обучение. Единната програма и еднаквите критерии, прилагани в Сиско академиите в цял свят гарантират еднакви знания и квалификация, а съответно и еднаква възможност за работа в различни точки на планетата.

Програмата подготвя курсистите за най-популярните сертификати в обласста на мрежовите технологии Cisco Certified Network Associate (CCNA)- Сертифициран от Сиско сътрудник за работа с мрежи и Cisco Certified Network Professional (CCNP) – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Българските постижения на международна сцена

За годините си на развитие на програмата “Мрежова академия”, инструкторите и студентите в Сиско академиите в страната ни доказаха, че са сред най-добрите света.. Свидетелство за това са многобройните награди:

Постижения на Сиско академиите:

2000 г.: Най-добър проект за Европа, Близкия изток и Африка

Наградата бе присъдена в Париж на проекта “Обучение на студенти от Косово” в Американския университет в България. Трийсетте студенти от този клас бяха първите курсисти, завършили CCNA в България.

2001 г.: Най-добър проект за Европа, Близкия изток и Африка

Наградата бе присъдена в Копенхаген на проекта „Читалища“, по който ПРООН работи със Сиско Системс и по който бяха създадени 25 Сиско академии в читалища в отдалечени райони на страната.

2003 г.: Най-добър проект за Европа, Близкия изток и Африка

Присъдена същата година в Йоханесбург за проекта “Обучение на хора в неравностойно положение” на Регионалната Сиско академия “Бъдеще 21 век” гр. Пловдив.

ИТ мениджър на годината 2003

Наградата бе присъдена на Драгостина Грънчарова, мениджър за Академичната програма в Сиско Системс България от IDG България и читателите на вестник Computerworld.

Постижения на курсисти от Сиско академиите в България:

2003 г.: Най-добър курсист за Европа, Близкия изток и Африка

Наградата бе присъдена в Йоханесбург на Йордан Кацаров, който едва 13-годишен започва обучение по CCNA, а на 15 г. вече изучава CCNP в Сиско академията към Българската стопанска камара.

2007 г.: Трето място на международното състезание по компютърни мрежи в Кошице, Словакия – на Павел Стефанов.

2008 г.: Първо място на международното състезание по компютърни мрежи, NetRiders, с участието на представители от 28 държави – на Павел Стефанов

2008 г.: Второ място на международното състезание по компютърни мрежи, Бърно, Чехия, – на Николай Николов.

Инициативи на програмата в България:

Сиско академиите в България активно работят и по политиката за равните възможности на мъжете и жените в областта на информационните технологии, подкрепяйки инициативата на Сиско Системс „Жените и мрежовите технологии”. През 2004 г. Сиско академията към Българската стопанска камара реализира проект за мобилна академия, по който 140 жени в 7 града в страната преминаха обучение по програмата “Мрежова академия”. Проектът бе подкрепен от МТСП и от Сиско Системс, като компанията дари оборудването за практическите занятия.

Проект „Българско Интернет поколение” стартира през 2006 г., по който три български училища – Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) в София, Технологичното училище „Електронни системи” в София и Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” в Кърджали – бяха оборудвани с най-модерните комуникационни технологии. Оборудването, на стойност 230 000 щатски долара, дарено от Сиско Системс, позволява на учениците и учителите да използват най-съвременните практики технологични решения – локална мрежа в училищата, Интернет телефония, безжична мрежа, създаване и дистрибуция на мултимедийно учебно съдържание .

През 2008 г. 6 академии в страната стартираха обучението на 260 служители от Българската Телекомуникационна Компания по програмата “Сиско мрежова академия” в рамките на проекта “Повишаване на квалификацията на персонала на БТК АД”, финансиран от Европейския социален фонд.

Подписани споразумения между Сиско Ситемс и държавни институции за сътрудничество по програмата „Сиско мрежова академия”:

2001 г. – с Министерство на образованието и науката. Споразумението се базира на новаторско партньорство с идеална цел на обществения и частния сектор за постигането на високи резултати в областта на знанията по информационни и комуникационни технологии.

2001 г. – с UNDP /Програмата на ООН за развитие) – за създаване на 3 регионални и 25 локални Интернет центрове, базирани в читалищата на отдалечени селища, като тези центрове с помощта на програма „Сиско мрежова академия” подпомогнат достъпа до информация, подобрят комуникациите и компютърните умения на местното население.

2002 г. – с Министерство на финансите, за извършване на обучения по програмата на служителите на държавни институции.

Коментар