БТК иска по-проста процедура за преносимост на мобилни номера

БТК подаде жалба срещу решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), коeто определя правилата за фиксирана преносимост. Компанията поиска от КРС да опрости процедурата за преносимост на мобилни номера.
С Решение 125 от 9 февруари, Регулаторът даде задължителни указания за съдържанието и процедурата за въвеждане на преносимост на номера във фиксирани мрежи. Едно от тези указания е уведомяването за повиквания към номера пренесени в друга фиксирана мрежа да става чрез звуков сигнал до 3 секунди.
За БТК е смущаващ фактът, че КРС, както своевременно наложи тези правила за фиксираната преносимост, така бави вече година налагането на подобни ограничения за мобилните оператори. Това поставя под въпрос принципа за равнопоставеност на потребителите на фиксирани и мобилни услуги”, казаха от телекома.
БТК припомня, че според ЕК, преносимостта на номерата е основно право на потребителите и всяко ограничение на това право, въведено от страните членки, е в противоречие с европейските директиви.
Телекомът многократно е настоявал за обслужване на едно гише и предупредителен сигнал за разговори към пренесен номер, под формата на кратък тон. Безпокойството на БТК обаче е, че единствено в страната ни, от целия ЕС, на потребителите се налага при смяна на доставчика със запазване на номера да посетят последователно и стария, и новия оператор, преминавайки през сложна процедура.
Не по-малка бариера за развитието на преносимостта на мобилните номера се оказва и въведеното гласово съобщение от двата най-големи оператора, известяващо, че повикването е към пренесен номер в друга мрежа. Съобщението на единия оператор първоначално бе 16 секунди, които потребителите следваше да изчакат, преди да осъществят разговора. В последствие дължината бе намалена, но съобщението продължава да звучи заблуждаващо, тъй като хората прекъсват повикването, като остават с впечатление, че номерът който са избрали е закрит, посочиха от БТК.
В момента, в който влезе в сила ефективно ограничение за начина на уведомяване на потребителите и при мобилните оператори, БТК ще оттегли своята жалба, увериха от телекома.

по темата: „БТК иска по-проста процедура за преносимост на мобилни номера”

добавете коментар...

  1. grigo

    Мтел са метнали една торба пари на КРС – всичко е ясно!

Коментар