Мирът с Qualcomm струва $4,5 млрд. на Apple

Qualcomm очаква солидна компенсация от Apple (източник: CCO Public Domain)

Най-големият разработчик на чипове за смартфони, Qualcomm, ще получи солидна компенсация от Apple, по силата на споразумение между двете компании, което сложи край на съдебните им спорове.

Apple ще плати на Qualcomm глоба в размер на 4,5 милиарда долара, съобщи Уолстрийт Джърнъл. Това е едно от условията за сключване на глобално споразумение по многогодишния патентен спор между двете компании.

През 2017 г. Apple обвини Qualcomm в завишаване на цените на чиповете и подаде иск срещу своя партньор за сумата от 1 милиард долара, като същевременно отказа да плаща лицензни отчисления. Qualcomm реагира с насрещен иск и през 2018 г. успя да издейства забрана за Apple да продава стари айфони, заради нарушаване на патенти.

Близо двегодишният конфликт завърши със споразумение, което задължава Apple да плати глоба на Qualcomm. Нещо повече, според шефа на Qualcomm, на когото се позовава Уолстрийт Джърнъл, глобата може да се окаже и по-висока – до 4,7 млрд. долара, в зависимост от методиката на изчисляване.

Коментар