Следи от ядрени опити в Марианската падина

Следи от ядрените опити са открити дори в най-дълбокото място на планетата – Марианската падина (източник: CCO Public Domain)

Изследователи от Китайската академия на науките откриха в ракообразни, обитаващи дъното на Марианската падина, въглерод-14 – това е радиоактивен изотоп на елемента, който се е появил там в резултат на многобройните опити с ядрени бомби, съобщи Gizmodo.

В периода от 1945 до 1963 г. различни държави провеждаха ядрени изпитания както в наземни полигони, така и в атмосферата. След тези опити по целия свят бяха регистрирани увеличени количества на въглерод-14. Китайските учени изследват колко дълбоко в океана е проникнал радиоактивният изотоп.

Изследователите са взели проби от амфиподи – отряд от раци, живеещи в Марианската падина, която е най-дълбокото място в Тихия океан и въобще в земната кора – цели 11 км.

Анализът показва, че въглерод-14 присъства в мускулните тъкани на организмите, а това може да се случи само в един случай: ако изотопът е проникнал на тази дълбочина в резултат на експлозии от ядрени бомби.

Коментари по темата: „Следи от ядрени опити в Марианската падина”

добавете коментар...

  1. C

    Наопаки ти е главата…

  2. Р

    Айде да ориентирате знака за радиационна опастност както трябва. Сега е наопаки.

Коментар