Tesla поскъпна с план за привличане на $2,3 млрд.

Tesla ще привлече около 2 млрд. долара за реализиране на проектите си (източник: Tesla)

Производителят на електромобили Tesla подаде заявление до регулаторните органи за набиране на средства в размер на поне 2 млрд. долара чрез издаване на нови акции и облигации, съобщи Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск влага 10 млн. долара собствени средства за закупуване на акции. След като Tesla обяви плановете си, акциите й поскъпнаха с 5%.

Анализаторите отдавна прогнозираха, че Tesla ще трябва да търси финансиране на плановете си за разширяване, които включват изграждане на завод в Шанхай, производство на джипове Model Y и други проекти.

Миналата седмица, когато стана известно, че американският производител на електромобили е загубил 700 милиона долара за тримесечието, Мъск заяви, че привличането на нов капитал е неизбежно.

Според заявлението, Tesla ще се опита да набере $650 млн. долара чрез издаване на нови акции и $1,35 млрд. дълг, а застрахователите ще могат да закупят допълнителни 15% от всяко предложение, което потенциално увеличава постъпленията от сделките до $2,3 млрд.

Коментар