Британците се загрижиха за сигурността на умните домове

Милиони домашни устройства, свързани към интернет, са уязвими от кибератаки (източник: CCO Public Domain)

Властите във Великобритания искат да направят умните домове по-добре защитени от кибератаки. Предвиждат се мерки като забрана на продажбите на устройства за дома, които нямат задължителна маркировка, става ясно от публикация в правителствения уеб сайт.

В стремежа си да направи милионите домашни устройства, свързани към интернет, по-защитени от кибератаки, правителството на Великобритания разглежда базови изисквания за сигурността на продуктите от категорията „интернет на нещата”.

Новите правила могат да включват специални маркировки на продуктите, които информират купувачите доколко безопасни са устройствата. Първоначално маркировката няма да бъде задължителна, но в перспектива на търговците ще бъде забранено да продават IoT устройства без такива етикети.

Освен това може да се приеме изискване за уникални пароли на устройствата, които не могат да бъдат върнати към универсалните фабрични настройки. Също така производителите ще бъдат задължени да поддържат общодостъпен контакт в рамките на политиките за разкриване на уязвимости и да указват минимален период от време, в който всяко устройство ще получава актуализации на сигурността.

Към момента набелязаните мерки имат характер на предложения, по които предстоят консултации и обсъждания. Едва след това подобни изисквания може да бъдат наложени като задължителни за търговците на IoT устройства за умния дом.

Коментар