САЩ пускат 1,5-екзафлопов суперкомпютър през 2021

Frontier ще влезе в експлоатация през 2021 г. в Националната лаборатория Оук Ридж (източник: AMD)

Най-бързият в света суперкомпютър от клас ексафлоп ще бъде доставен на Националната лаборатория Оук Ридж (НЛОР) в САЩ през 2021 г., съобщи AMD, която е партньор на Cray Inc. в изграждането на системата по поръчка на Министерството на енергетиката на САЩ.

За да осигури очакваните над 1,5 екзафлопа изчислителна производителност, системата Frontier ще разчита на оптимизирана HPC и AI архитектура, къстомизирани AMD EPYC CPU и AMD Radeon Instinct GPU.

Изследователите в НЛОР ще използват невижданата досега мощ на Frontier, за да моделират и изградят разширени познания за взаимодействията на различните фактори на климата, суб-атомните структури, изследването на генома, физиката и други важни области на науката.

Иновациите от AMD, които ще се използват в системата Frontier, включват:

  • Бъдещо поколение оптимизирани високопроизводителни HPC и AI архитектури, къстомизирани MD EPYC CPU и Radeon Instinct GPU процесори, подкрепяни от HBM памет;
  • Къстомизирана, с висока пропускателна способност Infinity Fabric, свързваща AMD Radeon Instinct GPU-та към един AMD EPYC CPU на модул;
  • Разширена версия на ROCm програмна среда, разработена заедно с Cray, за да се вдигне още повече съвместната производителност на AMD CPU и GPU.

„Компютрите Shasta на Cray са проектирани да поддържат водещите процесорни технологии и високопроизводителен сторидж, силно взаимосвързани от нашата нова Slingshot мрежа. Комбинацията от технологии на Cray и AMD в системата Frontier драматично ще повиши производителността за приложения в областите изкуствен интелект, анализ на данни и моделиране“, заяви Стив Скот, старши вицепрезидент и главен технологичен директор на Cray.

Frontier ще влезе в експлоатация през 2021 г. в Националната лаборатория Оук Ридж (източник: AMD)

AMD има дългосрочно сътрудничество с Министерството на енергетиката (МЕ) на САЩ, започнало със суперкомпютрите Jaguar през 2005 г. и Titan през 2011 г. Системата Frontier стъпва на многогодишни технологични инвестиции на МЕ.

Възлагането на договора включва финансиране на технологични разработки, на център за развитие, на няколко системи с ранна доставка, на основната система Frontier и дълъг срок на поддръжка на системите.

„Frontier представлява съвременният връх на високопроизводителните технологични среди. Проектирането и изграждането на машина от такъв мащаб изисква тясно сътрудничество с партньори в технологичната индустрия, изисква партньорства, които не само дават възможности за пробиви в науката, но и гарантират американската научна и икономическа конкурентоспособност в глобален план“, каза Джеф Николс, асоцииран директор на НЛОР за изчислителни науки.

Коментар