Softbank загуби милиарди от IPO-то на Uber

Лошото IPO на Uber отне милиарди от пазарната капитализация на SoftBank (източник: CCO Public Domain)

Телекомуникационният гигант SoftBank загуби 9 милиарда долара от пазарната си капитализация, заради неудачното IPO (първично публично предлагане на акции) на Uber, съобщи Блумбърг.

Японската компания има немалък дял в доставчика на споделени услуги. Преди Uber да излезе на борсата, SoftBank притежаваше 16,3% от акциите на компанията, а след IPO-то делът й намаля до 12,8%.

Търговията с акции на Uber започна на 10 май при предварителна цена от 45 долара за брой, но след отваряне на борсата ценните книжа на компанията поевтиняха с 3 долара.

В края на деня акциите на Uber се търгуваха за 41,57 долара, регистрирайки спад от 7,6%, а пазарната капитализация на компанията намаля с близо 6 млрд. долара, слизайки под границата от 70 млрд. долара.

В петък котировките на SoftBank паднаха с 5,4%, а днес регистрираха нов спад с 4,9%. Това се случи въпреки съобщението от компанията, че е утроила печалбата си, благодарение на поскъпването на дела й в Uber.

От началото на годината акциите на SoftBank поскъпнаха с почти 60%. Спадът в последните дни обаче показва, че котировките на компанията зависят от добрите и лошите новини, свързани с активите, в които SoftBank инвестира.

Коментари по темата: „Softbank загуби милиарди от IPO-то на Uber”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Uber са сключели договор за подръжка на цената с Boa , занчи ботовете ще помпят цената.

    UBER (NYSE)

    After-hours: $38.05
    Price increase +2.56%

  2. Йордан

    Аз само не разбрах такситата и маршрутките броим ли ги за споделено пътуване? Защото смятам да си пусна транспортна фирма за превоз на хора и стоки, ама не искам да плащам данъци и такси.

  3. Anonymous

    SoftBank’s Fortress Investment Group is raising a $400 million fund to sue tech companies over intellectual property infringement

  4. Anonymous

    Softbank загуби $500 милона след като декември 2017 купува биткойни.

  5. Anonymous

    Uber
    $37.11

    Price decrease -4.51 (-10.84%)
    May 13, 12:47 EDT

Коментар