Традиционен рутер или mesh система – кое да изберем?

Комплект Nova на Tenda има три модула и обхваща до 550 квадратни метра

Конфигурирането на домашен рутер е лесно. Просто свързвате модема към маршрутизатора, включвате захранването и следвате стъпките за инсталация. Но какво се случва, ако един рутер няма достатъчно покритие? Можете да добавите Wi-Fi „рипийтър“ или „екстендър“, но те обикновено са по-бавни и трудни за конфигуриране.

Традиционната безжична мрежа е подредена в модел хъб – модемът се свързва с вашия рутер и след това всяко друго устройство се свързва директно към вашия рутер. Повечето рутери могат да се справят само с един поток от данни едновременно, което създава латентност.

По-новите маршрутизатори с 4×4 антени и SU-MIMO технология могат да се справят с множество потоци от данни и да комуникират едновременно с множество устройства. Но те не са подходящи за голяма къща или малка офис сграда, тъй като Wi-Fi сигналът от рутера не е достатъчно силен.

Може ли проблемът да бъде решен с усилвател или повторител на сигнала?

Безжичните рипийтъри и екстендъри са чудесни на теория, но имат и няколко специфики, които следва да посочим. Първо – устройствата за повторение на сигнала обикновено създават допълнителен мрежов SSID въз основа на оригиналната мрежа. Това означава, че ако сте в роуминг извън обхвата на вашия рутер или рипийтър, тогава вашето устройство вероятно няма да бъде достатъчно умно, за да осъществи автоматично превключване към новата по-силна мрежа, освен ако не прекъснете ръчно и свържете отново същия рутер или повторител.

Ако това не ви притеснява, то имайте също така предвид, че повечето рипийтъри оперират на единичен канал и използват същата безжична мрежа, за да получават сигнала от главния рутер. А това означава редуциране на силата на сигнала наполовина.

Едно възможно решение – Mesh WiFi система

Mesh WiFi е вероятно нещо, което всеки вече е използвал преди несъзнателно. Ако някога сте се свързвали с WiFi в училище или в университета, в конгресни центрове или в молове, то вероятно вече сте срещали подобен тип решетъчна мрежа, без дори да знаете.

Серията Nova на Tenda представлява точно такава система с основната разлика, че тя действа като една безжична мрежа. Комплект от три модула обхваща до 550 квадратни метра с технология за избор Smart Auto-path, за да се осигури стабилна безжична мрежа и да се постигне максимална скорост на връзката. Това означава, че ще получите пълната скорост и функционалност на маршрутизатора, без значение къде се намирате и кой модул е свързан.

Задвижвана от авангардната технология Wave 2.0 MU-MIMO, Nova може да комуникира едновременно с множество устройства и значително надминава традиционните рутери по отношение на комуникационната ефективност. Mesh системата също така разполага с Beamforming технология, която насочва сигнала конкретно към тези безжични устройства, които в момента използват WiFi.

Традиционната мрежа не може да се свърже отново, когато сигналът е изгубен, за разлика от mesh системата, която автоматично поддържа състоянието на мрежата си. Така че, ако някой от модулите е прекъснат, той ще се свърже отново с работещ модул, за да ви държи онлайн. С безпроблемната функция за роуминг можете да преминавате от стая в стая, без да губите връзката си по време на видеоразговор или игра.

Решетъчните мрежи освен това поддържат всички функции, които очакваме от един висок клас рутер, като приоритизиране на QoS, VPN интеграция, пренасочване на портове или назначаване на статичен IP адрес. Tenda Nova MW6 също така осигурява отделна мрежа за гости, родителски контрол и интеграция с Alexa.

Коментари по темата: „Традиционен рутер или mesh система – кое да изберем?”

добавете коментар...

  1. хе

    repeater на български е повторител
    extender на български е разширител
    да пишете английски думи на българица е национално предателство …

Коментар