Издължаването в технологичния сектор е най-бавно

Българските компании, които осъществяват търговия с партньори в Средиземноморските държави и особено Гърция, трябва да са подготвени за възможни сериозни забавяния в плащанията, предупреди Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България (източник: Euler Hermes)

Средният период за разплащане на фирмите в България продължава да се увеличава. През 2018 г. той достига 63 дни или с един повече, в сравнение с 2017 г. и с четири повече в сравнение с 2016 г., показва глобално проучване на компанията за застраховане на търговски кредити – Euler Hermes.

Най-много време у нас за поредна година отнема издължаването в сектора на технологиите – 134 дни. В Топ 3 на бавните плащания се завръща Строителството с 82 дни, което е 3 дни повече в сравнение с предходната година, но все пак значително под нивото от 99 дни за 2016 г.

Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане, в сравнение със средното за страната, са Стоки за свободното време със 76 дни и Стоки за бита и Машиностроене с по 73 дни.

Въпреки тенденцията за увеличаване на периода, издължаването у нас остава по-бързо от средното в световен мащаб, което за 2018 г. е 65 дни (66 дни през 2017 г.). Според анализаторите на Euler Hermes, тенденцията за съкращаване на сроковете за разплащане на глобално ниво ще продължи и през 2019 г. ще се свие с още един ден. Това е резултат от забавянето на икономическия ръст, което прави бизнесът по-внимателен.

Средни срокове за разплащане на бизнеса в различните държави (източник: Euler Hermes)

Изключение от правилото правят Средиземноморските държави, които според експертите се връщат към „лошия навик“ да бавят плащанията. Доказателство за това са данните, които показват, че сроковете в Италия (+5 дни), Франция (+2 дни), Гърция (+2 дни) и Испания (+1 ден) през 2018 г. са се удължили още.

Трите държави с най-бавно се издължаващи се фирми са Китай, Гърция и Италия – средно 92 дни и 90 и 86 дни. За поредна година най-бързо се разплащат в Нова Зеландия – за 47 дни.

„Обръщаме специално внимание на българските компании, които осъществяват търговия с партньори в Средиземноморските държави и особено Гърция, за да са подготвени за възможни сериозни забавяния в плащанията. Това има още по-голяма тежест за средните фирми, които могат да пострадат сериозно от една единствена по-голяма сделка и да поставят цялото си съществуване под въпрос“, коментира Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

По нейните думи, с повишен риск са и търговските отношения с компании в Турция, която традиционно е ключова експортна дестинация за България. Там освен дългите срокове за разплащане от 79 дни има допълнителни икономически фактори, които изискват заострено внимание.

Коментари по темата: „Издължаването в технологичния сектор е най-бавно”

добавете коментар...

 1. :о)

  Добре че не са написали как разплаща държавата.
  Че първото място не ни мърдаше с по 300-400-500 дни за разплащане 🙂

 2. Anonymous

  Щом няма хартия и дигитални пари
  хората ще си създадът виртуилни блокчей2н “пари”
  дамо и само да се отървът от застоялите стоки.

Коментар