Китай увеличава суперкомпютърната си мощ

Суперкомпютърната мощ на Китай се разраства и все повече разчита на собствено разработени технологии (източник: www.gov.cn )

Китай има в момента шест национални центъра със суперкомпютри и планира изграждане на седми, съобщи Data Center Dynamics, позовавайки се на публикация на Министерството на науката и технологиите на страната.

Вече действащите центрове са в градовете Тиендзин, Дзинан, Шънджън, Гуанджоу и Укси. Новият суперкомпютърен комплекс ще бъде изграден в Джънджоу, вероятно като разширение на местния университет, и ще има производителност 100 петафлопа – той се позиционира като система от т.нар. „до-екзапфлопов” клас.

Китай вече е започнал разработката на суперкомпютри от екзафлопов мащаб, но пускането им е въпрос на по-далечна перспектива. Системата в Джънджоу няма да предложи върхова производителност, но пък ще влезе в експлоатация още през първата половина на 2020 г.

Новият суперкомпютър ще се базира на собствени разработки на Китай. В съобщението от министерството се подчертава, че „Китай научи този урок за себе си”. Очевидно, националните суперкомпютри на страната не трябва да са зависими от чуждестранни технологии.

Китай има три собствени технологии за суперкомпютри – това са процесорите ShenWei 26010, Matrix-2000+ и Hygon, които са клонинги на AMD Zen. В последния случай технологията не е напълно собствена разработка, но процесорите се произвеждат и контролират напълно в страната.

В същото време суперкомпютърните центрове в Китай все още не са напълно натоварени. Наблюдава се желание за големи проекти, които изпреварват настоящите нужди. Потенциалът на суперкомпютрите може да не бъде усвоен, въпреки че тези проекти поглъщат огромни ресурси.

Коментар