Проектът KaiOS привлича инвеститорите

Операционната система KaiOS управлява мобилни телефони с бутони (източник: KaiOS Technologies)

KaiOS Technologies, разработчик на едноименната операционна система за мобилни телефони с бутони, привлече инвестиция в размер на 50 млн. долара, съобщи Telecompaper. Очевидно пазарът на обикновени телефони има бъдеще.

Начело в поредния рунд на финансиране на KaiOS е компанията Cathay Innovation. В сделката участват също досегашните инвеститори Google и TCL Holdings.

KaiOS се базира на платформа Firefox OS, която се използва активно в устройства от категорията „интернет на нещата”. Разработчикът KaiOS Technologies твърди, че операционната система е инсталирана на повече от 100 млн. устройства в не по-малко от 100 държави в света.

Телефони с бутони, управлявани от KaiOS, предлагат Alcatel, Micromax и редица други производители. Същата платформа се използва и в модела Nokia 8110 4G. Системата поддържа безжични връзки LTE и NFC и работи с чипсети от основните производители, вкл. Qualcomm и MediaTek.

Новото финансиране на проекта ще се използва за внедряване на Google услуги в KaiOS телефоните от рода на търсене, карти Google Maps, видео YouTube и гласов помощник Assistant. По-рано компанията интегрира Google услуги в телефоните на Nokia под управление на KaiOS.

Освен това KaiOS Technologies ще използва привлечените средства за излизане на нови пазари, за изследвания и разработки на нови продукти, както и за развитие на общността от разработчици около KaiOS.

Коментар