Банкови троянци и рансъмуер атакуват смартфоните

Кибепрестъпниците все по-често опитват да се домогнат до парите на притежателите на смартфони (източник: CCO Pulic Domain)

Интензивността на кибератаките с банкови троянци и рансъмуер срещу потребителите на мобилни устройства се е увеличила драстично през първото тримесечие на годината, сочи доклад на компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Резултатите от изследването потвърждават тенденцията, че кибепрестъпниците все по-често опитват да се домогнат до парите на притежателите на смартфони. Броят на мобилните банкови троянци се е увеличил с 58% в периода януари-март, в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

Най-често потребителите на мобилни устройства се сблъскват с три банкови троянеца: Svpeng (20% от всички открити злонамерени програми от този тип), Asacub (18%) и Agent (15%). В списъка на най-атакуваните държави попадат Австралия, Турция и Русия.

Що се отнася до мобилните изнудвачи, или т.нар. рансъмуер, броят на тези злонамерени програми е скочил три пъти за една година. САЩ (1,54%), Казахстан (0,36%) и Иран (0,28%) са лидерите по брой на атакуваните с рансъмуер потребители.

Това значително увеличение на броя на мобилните финансови заплахи е тревожно, отбелязва Лаборатория Касперски. В същото време, атакуващите не само увеличават обема на своята дейност, но все повече подобряват методите за разпространение на злонамерен софтуер.

Така например, киберпрестъпниците по-често започват да „опаковат” банковите троянци в специални програми, които им позволяват да заобиколят редица защитни механизми, коментират експертите.

Коментар