Ако не го убият, Huawei ще стане дваж по-силен

Поставен в черния списък на САЩ, Huawei започна да усеща ударите от доскорошни партньори (източник: Huawei)

Какво ще се случи с Huawei, ако технологичният гигант от Китай бъде напълно отрязан от достъпа до ARM и x86 процесорни архитектури, от операционната система Android и услугите на Google, каквито сериозни индикации се появиха през изтеклата седмица? Този въпрос си задават анализаторите, индустрията и дори обикновените потребители.

Ситуацията около Huawei в момента е като притискаща гърлото желязна хватка с последващо задушаване и смърт. Поставена в черния списък на САЩ, Huawei започна да усеща ударите от доскорошни партньори – не само американски, които се подадоха на санкционния натиск от страна на правителството на Доналд Тръмп. Доставчици на хардуер и софтуер отказаха да работят с набедената за „опасна за националната сигурност” китайска компания, въпреки липсата на икономическа логика за тях самите.

Дали ескалацията от санкции и опитът за унищожаване на Huawei – флагмана на китайската високотехнологична индустрия – ще доведе до пълен разрив в отношенията между САЩ и Китай? Според повечето анализатори, това е малко вероятно и с течение на времето напрежението ще спадне, а двете страни ще намерят точката на поносимия компромис.

Подобен натиск САЩ упражниха и срещу друга голяма китайска компания, ZTE, но в крайна сметка скандалът отшумя и ZTE продължи да работи на американския пазар, след като смени ръководния си екип и плати солидна глоба за нарушенията, в които бе обвинена.

С Huawei обаче проблемът изглежда по-сериозен, тъй като компанията е вторият по големина производител на смартфони, най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване и лидер в 5G технологиите – сфера, в която водещите икономики САЩ и Китай предстои да се сблъскат за световна доминация.

Какви са опциите пред Huawei при очертаващия се бойкот от страна на ARM и Android? Според анализатори от специализирания сайт ExtremeTech, китайците могат да се обърнат към две отворени процесорни архитектури: RISC-V и MIPS. Първата е отворена от самото си начало, а MIPS стана частично отворена от края на миналата година.

MIPS не успява засега да конкурира ARM – водещата архитектура за смартфони. Компанията Imagination Technologies се опита да направи това, преди Apple да я вкара в състояние на фалит. Но архитектурата на MIPS има определен потенциал и комплект от инструменти за проектиране на SoC (система на чип, основният компонент в смартфоните) и създаване на микрокод, като досега са отворени само 32-битовите инструкции.

Същевременно китайски разработчици създадоха процесорите Loongson с изчислителни ядра Godson на базата на MIPS. Това са продукти от дългосрочна китайска стратегия за заместване на вноса, които се използват активно в оборудването за правителствени и военни структури на страната, както и в електроника и компютри за местния пазар.

Архитектурата и комплектът инструкции на RISC-V все още са неразорана нива, но в последните години расте интересът към тях. Не само малко-известни разработчици, но и ветерани от Transmeta, експериментират с технологията. Western Digital също залага на RISC-V.

Интересът към RISC-V в Китай все още не е станал очевиден, но това е поправимо. Санкциите и търговската война със САЩ могат значително да повишат интереса към архитектурата и тя да стане двигател за напредък.

Във всеки случай, независимо дали Huawei ще прояви интерес към MIPS или RISC-V, може да отнеме до пет години на компанията да разработи и отстрани грешките в SoC, базирани на тези архитектури. Китайските специалисти по MIPS очевидно могат да ускорят процеса на разработване (SoC с Godson ядра вече се използват), но дори и перфектни, тези решения едва ли ще конкурират на равна нога ARM.

В допълнение, Huawei, ще трябва да създаде своя собствена операционна система. Известно е, че компанията вече разработва мобилна платформа и дори се очаква да я завърши скоро. Малко вероятно е обаче с комбинацията от нова операционна система и нова процесорна архитектура Huawei да запази масовия потребител.

Пред Huawei стои титанична работа, за да създаде напълно интегриран и удобен продукт за обикновения човек. Ако го направи, на планетата ще се появи компания, която притежава мощта на Google и ARM. Вероятността от това е доста малка, но има шанс за подобно развитие.

Ако санкциите не убият Huawei, в крайна сметка компанията ще стане дваж по-силна – това ще бъде Google и ARM в едно. Но вероятността от ескалация на конфликта до пълна и окончателна изолация на Huawei от световната икономика е доста малка, според повечето анализатори.

Коментари по темата: „Ако не го убият, Huawei ще стане дваж по-силен”

добавете коментар...

  1. Gero

    Така е, мамка му

  2. Lordoff

    До тук обстановката е такава, че Хуавей по-скоро отива на опело. Явно сериозно сътрудничат на китайските служби.

  3. Дядо Йоцо

    Авторът пропуска няколко основни момента:
    1) ARM, както и всички други чипове, се правят в Китай. Просто могат да кажат — еми, ние правим устройства навсякъде, без САЩ, с процесори, които само на етикет не са ARM;

    2) Android е с отворен код, всичко, което не е услуга на Google (App Store, Maps, GMail, etc.), има алтернатива в Китай, която лесно могат да пуснат на пазара. Нищо не им пречи да изкопират App Store, и да сключат сделки с производителите да публикуват и там. От това, че няма facebook, instagram и други подобни, само ще спечелят;

    3) Казват, че се готвят за такова развитие на нещата от години. Това не е за подценяване, както и огромната производствена мощ, която е на тяхна страна. Дори и да не бойкотират западни марки официално, движението против американските стоки, услуги и фирми в Китай набира последователи с главоломна скорост. Като добавим и трудността на последните да оперират на пазара, Америка може само да загуби от това;

    4) Имайки пред вид, че доста европейски държави вече имат сключени сделки с тях да изграждат мрежи 5G, едва ли всички те едновременно ще клекнат под американския натиск, поради следните причини:
    – напреднали проекти за изграждането на мрежите трябва да се спрат, да се платят огромни неустойки, и да се започва от началото с американска технология, която дори не е в такъв етап на развитие;
    – нарастващият натиск върху Ервосъюза от страна на Тръмп в областта на автомобилостроенето, тежката промишленост, алуминия, газта, евтиният нефт и огромният пазар на Иран, и т.н.
    Всичко това ще доведе до по-широка (предимно неофициална) подкрепа на Huawei от страна на Евросъюза. От страна на Китай, това може да бъде подкрепено с намаляване на тарифите, цените на оборудването и т.н., с оглед състоянието на пазара, което е предимно в наша полза.

  4. Димитър Иванов

    Току-така се става ARM, че пък на всичкото отгоре и Google. То Google е само в едни телефони нали така, според тази статия. Добре сте показали разни алтернативи, но цялата обосновка е супер абсурдна!

  5. Anonymous

    risc-v
    the project started as academic research funded by DARPA

  6. Anonymous

    developed by MIPS Computer Systems (an American company that is now called MIPS Technologies).

  7. Anonymous

    mips

  8. умнокрасив Болгар

    Госте, нали затова си тук та да отваряш очите на заблеяните анализатори! Те не са чували за баба ти Ванга, пък тръгнали да анализират!

  9. Гост

    Анализаторите вземат ли в предвид, че Китай може да спре или вдигне много цените на елементите, от които американци, японци, южно корейци и европейци произвеждат своите елементи за технологичните изделия. Китай държи 80% от този пазар. Тогава да видим какво ще правят американците.

Коментар