Рен Женфей не желае ответни санкции на Китай

Рен Женфей е категорично против Китай да налага санкции на американски компании, въпреки ударите от САЩ срещу Huawei (източник: Huawei/Twitter)

Основателят на Huawei Рен Женфей се обяви против въвеждането на ответни санкции от страна на Китай срещу американски фирми, след като САЩ вкараха неговата компания в черния списък.

В интервю за Блумбърг бизнесменът изрази надежда, че Китай няма да предприема реципрочни забрани и заяви, че пръв ще се противопостави на ограниченията срещу американски компании, ако се стигне дотам.

Американските служби продължават да твърдят, че Huawei е заплаха за националната сигурност и потребителите трябва да престанат да купуват продуктите на компанията. Създава се впечатление, че компанията краде интелектуална собственост и се занимава с индустриален шпионаж, въпреки че досега службите не са представили убедителни доказателства за това.

Според скорошно изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп, мерките, предприети от неговата администрация по отношение на Huawei, са по-скоро стъпка в търговските преговори с Китай, отколкото реален отговор на заплаха за националната сигурност.

При такива обстоятелства главният изпълнителен директор на Huawei може да поиска от китайското правителство да защити компанията. Тази стъпка би изглеждала съвсем логична, но Женфей има различно мнение.

Бивш инженер от Народноосвободителната армия на Китай, Женфей сравнява текущото положение на Huawei с контрола на самолет, в корпуса на който се е отворила дупка. Ситуацията е трудна, но самолетът продължава да работи, което означава, че компанията трябва да направи подходящи корекции, за да се справи с кризата.

Коментар