Очакват бързо навлизане на свързаните автомобили

Продажбите на свързани автомобили тази година ще достигнат 51 млн. броя (източник: CCO Public Domain)

Анализатори прогнозират бързо разпространение на свързаните автомобили в близките няколко години. Става въпрос за леки и товарни автомобили с безжичен достъп до мрежи, които взаимодействат тясно с данните от транспортното средство, събирани от различни датчици и софтуер.

IDC очаква през тази година продажбите на свързани автомобили да се увеличат с 45,4%, в сравнение с миналата година, превишавайки 51 млн. броя. В следващите четири години пазарът ще продължи да расте средно с 16,8% и към 2023 г. ще достигне 76,3 млн. броя.

Моделите от последните пет години се доставят с вграден модул за мрежова връзка, монтиран фабрично от производителя. За по-старите автомобили е предвидено следпродажбено инсталиране на автономен хардуерно-софтуерен блок, който се монтира чрез универсален интерфейс OBDII.

Ключова роля в развитието на пазара за свързан транспорт играе стремежът на автомобилните производители да направят вградената мрежова връзка стандартна опция в автомобилите. Според IDC, през 2023 г. почти 70% от новите леки и товарни автомобили на световния пазар ще имат вградени възможности за мрежово връзка.

Тази тенденция ще бъде най-силно изразена в САЩ, където технологията за свързване на автомобилите ще проникне в 90% от новите превозни средства, прогнозират анализаторите.

Коментар