Обвиняват Apple в продажба на потребителски данни

Apple се натъкна на съдебен иск от потребители на iTunes (източник: CCO Public Domain)

Потребители на iTunes твърдят, че Apple незаконно продава данни за техните покупки вътре от услугата, съобщи Тайм. Според тях, компанията извършва това въпреки рекламните си обещания, че всичко, които се случва в iPhone, остава в смартфона.

Трима потребители на iTines от Роуд Айлънд и Мичиган се обърнали към федералния съд в Сан Франциско от името на стотици жители на САЩ, чиито данни, според твърденията им, са били разкрити без тяхното съгласие. В иска са посочва, че разкриването на персонални данни за потребителите на iTunes е не само незаконно, но и крие опасност за уязвимите слоеве на обществото.

В частност, твърди се, че всяко физическо или юридическо лице може да се сдобие със списък с имена и адреси на неомъжени жени с висше образование на възраст над 70 години с доходи в семейството в размер над $80 000, които са купували музика в стил кънтри с помощта на мобилно приложение iTunes Store. Цената на такъв списък била $136 за хиляда потребители.

Ищците настояват да получат компенсация от $250 за всеки потребител на iTunes от Роуд Айлънд, чиито данни са били разкрити, както и $5000 за всеки пострадал жител на Мичиган, в съответствие с действащите законодателства за конфиденциалност в двата щата.

Коментари по темата: „Обвиняват Apple в продажба на потребителски данни”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    може да се сдобие със списък с имена и адреси на
    неомъжени жени с висше образование на възраст над 70 години с доходи в семейството в размер над $80 000

    Неомъжени 70 годишни които имат семейство ??

  2. Anonymous

    Тези данни или са фалишиви или някой друг ги е събира.

Коментар