TSMC започна производство на второ поколение 7-нм чипове

На базата на технология 7 нм+ в Тайван ще се произвеждат процесори Apple 13 (фото: TSMC)

Най-големият в света производител на чипове по поръчка – тайванската компания TSMC – започна серийно производство по 7-нанометров технологичен процес от второ поколение, съобщават източници от индустрията.

Това е първият производствен проект на TSMC с използване на литография в екстремния ултравиолетов диапазон (EUV) и сериозна стъпка на компанията в надпреварата с нейните основни конкуренти – Intel и Samsung.

На базата на технология 7 нм+ в Тайван ще се произвеждат процесори Apple 13 за новите модели iPhone от 2019 година, како и чипсети Kirin 985, на които се очаква да стъпи флагманският смартфон Huawei Mate 30.

TSMC е решена да продължи производството на чипове за Huawei, въпреки санкциите, които правителството на Доналд Тръмп наложи на китайската компания. Тази година TSMC очаква 7-нанометровата технология да заеме около една четвърт от производството на чипове по поръчка.

Още през 2020 г. компанията планира да пренесе част от производството към 5-нм технологичен процес, а година по-късно да усъвършенства технологията FinFET, която е оптимизирана както за мобилни, така и за високопроизводителни чипове.

Освен това съществуващото научно-изследователско предприятие на TSMC скоро ще започне подготовка за производство по 3-нанометров технологичен процес.

Коментари по темата: „TSMC започна производство на второ поколение 7-нм чипове”

добавете коментар...

  1. Lordoff

    С интерес очаквам процесора на Apple. Отдавта трябваше да имат собствен дизайн.

Коментар