Китай готви черен списък за американски фирми

Китай подготвя ответни мерки на санкциите срещу Huawei, наложени от Вашингтон (снимка: CCO Public Domain)

Търговската война между САЩ и Китай навлиза в нов етап, след като Пекин обяви намерението си да създаде черен списък с чуждестранни фирми, които не заслужават доверие. Тази мярка идва в отговор на санкциите срещу Huawei, отбелязват наблюдателите на пазара.

Според представител на министерство на търговията на Китай, в ход е създаване на списък с организации, в който ще влязат чужди компании, прекратили или съкратили своя бизнес с китайски фирми, съобщи TechCrunch.

Чужди компании, организации или отделни лица, които не съблюдават пазарните правила, отклоняват се от духа на договорите, блокират или прекратяват доставките за китайски предприятия, като нарушават законните им права и интереси, ще бъдат включени в списък с „незаслужаващи доверие субекти”, гласи изявлението.

Този ход на Пекин е провокиран от решението на Министерство на търговията на САЩ да постави Huawei и нейните 68 филиала в т.нар. „Entity List” с компании, които представляват заплаха за националната сигурност. В резултат на това, американските компании трябва да искат разрешение от правителството на САЩ, за да доставят компоненти и технологии на китайски фирми.

След въвеждане на ограниченията на Вашингтон няколко технологични гиганта от САЩ прекратиха сътрудничеството с Huawei в различни направления. Подобни ограничения могат да повлияят значително на бизнеса на компанията в глобален мащаб.

Коментар