Пазарът на смартфони в рецесия трета година поред

Доставките на смартфони през първата половина на 2019 г. ще се понижат с 5,5% (снимка: CCO Public Domain)

Световният пазар на смартфони ще намалее с 1,9% през 2019 г., регистрирайки трети поред годишен спад, сочи нов доклад на изследователската компания International Data Corporation (IDC). Търговската война между САЩ и Китай е една от причините.

Експертите прогнозират, че доставките на смартфони през първата половина на 2019 г. ще се понижат с 5,5% в сравнение със същия период на 2018 г. Но през втората половина на годината доставките могат да се увеличат с 1,4%, поради пускането на мрежи от пето поколение, нарастващия брой евтини премиум телефони и продължаващия възход на някои ключови пазари като Индия.

Въпреки че търсенето на смартфони в развиващите се страни продължава да расте, динамиката на някои от тях намалява, тъй като преходът от прости устройства с бутони до смартфони започва да забавя темпо.

На всички пазари цените остават решаващ фактор за хората. Тази тенденция създава нови възможности за производителите от средния клас. Въпреки това влиянието на търговската война между САЩ и Китай има най-голямо въздействие върху пазара, се казва в проучването.

Но вече има светлина в тунела – световният пазар ще се повиши през втората половина на годината, на фона на 5% спад на китайския пазар, до нулева динамика през първото полугодие на 2020 г. Очакванията са пазарът да се върне към положителна траектория през втората половина на 2020 г., тъй като популяризирането на 5G ще доведе до неизбежно субсидиране на устройства.

Според по-ранна прогноза на Digitimes Research, през 2019 г., когато се появят първите 5G смартфони, техните доставки едва ли ще достигнат 1 милион броя, а масовите доставки ще започнат не по-рано от 2021 г.

С развитието на 5G инфраструктурата, динамиката на пазара на смартфони ще се ускори, а през 2020 г. общите доставки на тези устройства ще надхвърлят 1,5 милиарда. След още три години, през 2023 г., те ще надминат 1,7 милиарда единици.

По-рано анализаторите на TrendForce прогнозираха, че през 2019 г. доставките на смартфони в света ще възлязат на 1,41 млрд. броя, отстъпвайки с 3,3% спрямо 2018 г. Според Digitimes, пазарът няма да надхвърли 1,5 млрд. броя тази година.

Коментари по темата: „Пазарът на смартфони в рецесия трета година поред”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Ужас! Дано производителите на телефони да не фалират.

Коментар