Globul събра над 900 кг е-отпадъци за четири месеца

Потребителите на мобилни услуги в България изхвърлиха за рециклиране над 900 кг електронни отпадъци за четирите месеца от началото на програмата на Globul и Germanos за рециклиране на мобилни телефони, батерии и аксесоари, съобщи на пресконференция в София главният маркетинг директор на оператора Димитрис Люпис.
В специалните контейнери в 240 магазина на двете компании са събрани 930 кг мобилни телефони и аксесоари за рециклиране, като 62 кг от отпадъците вече са предадени за преработка на лицензираната компания Елтехресурс АД.
В близките дни и седмици предстои още количества де бъдат предадени за преработка по безопасен за природата начин, допълни Анатоли Георгиев, главен търговски директор на Germanos.
Програмата за рециклиране на мобилни телефони и аксесоари за тях "Направи стария си телефон полезен. Рециклирай!" е част от дългосрочна стратегия за опазване на околната среда Globul Green, която операторът стартира през 2008 г. и в която ще вложи първоначално 400 000 лв.
Досегашните резултати показват, че по всяка вероятност ще преизпълним целта от 5 кг електронни отпадъци на контейнер за година, която си поставихме при старта на програмата”, коментира Димитрис Люпис. 
Следващите стъпки в инициативата на оператора са Globul Green Invoice и E-Фактура Оригинал.
От 4 март частните клиенти на абонаментните програми на Globul могат да използват новата услуга за зеленафактура. Специфичното при нея е, че абонатите вместо да получават месечната си фактура отпечатана на хартия и по пощата, могат да я разгледат в електронен вид на интернет портала на компанията my.globul.bg. По този начин ще се спестят големи количества хартия и други материали и ресурси, необходими за ежемесечното отпечатване на сметки и на тяхната доставка до получателите им.
Абонатите, които предпочетат Globul Green фактура, ще получат от оператора допълнителна отстъпка от 2% от месечната такса за период от 6 или 12 месеца, в зависимост от това колко време остава до изтичането на срока на техния абонаментен договор.
Чрез услугата Е-фактура Оригинал всеки абонат на оператора може да разгледа в интернет-портала MyGlobul своята месечна фактура. Тя е електронен аналог на оригиналната хартиена фактура, който напълно я заменя и може да бъде използван за всички необходими счетоводни операции.
Е-фактура Оригинал е заверена с универсалния електронен подпис на Globul, който гарантира автентичността на произхода й, както и нейното съдържание и непроменяемост. Електронната фактура може да бъде изтеглена в стандартен PDF формат или като PDF файл, заверен с универсален електронен подпис.
Globul работи и по проект за въвеждане на електронен договор за мобилни услуги, при който също няма да е необходимо печатането на хартия, а всички операции по съставяне, подписване и обработка на информацията ще се извършват по електронен път.

Коментар