Софтуерно куче връща откраднати или загубени лаптопи

Статистиките показват, че един на всеки 10 лаптопа бива загубен или откраднат, 57% от всички корпоративни престъпления са свързани с откраднати лаптопи, а шансът за откриването им е само 3%, по данни на ФБР.

Малката софтуерна компания Front Door Software от Евъргрийн, Колорадо твърди, че с нейния продукт Retriever шансовете за връщане на откраднатия компютър се повишават на 97%. Програмата използва различни методи за връщане на изгубената или открадната вещ на законния й собственик. Те градират от показване на информация за контакт на екрана на компютъра до по-агресивни мерки.

Когато компютърът се включи и зареди, на екрана му излиза информация за нейния собственик – адрес, телефон и т.н. Потребителят може да добави и някакво послание от рода на “Давам 50 долара на този, който намери и ми върне компютъра”.

В повечето случаи на загубени лаптопи, това е достатъчно за един честен човек да върне машината, смята Кери Хефмън, главен изпълнителен директор на компанията. Но при по-неприятни сценарии Retriever сваля кадифените ръкавици и започва да действа доста по-агресивно.

Потребителят може да се регистрира в един уеб сайт, където да отбележи, че компютърът липсва. Сега, след пускането на компютъра, на екрана му се появява един голям жълт и червен надпис, който ясно декларира, че лаптопът е загубен или откраднат. Това съобщение е настроено да се появява на всеки 30 секунди, независимо от опитите на крадеца да затвори прозореца.

Освен това потребителят може дистанционно да включи искане за втора парола, ако се притеснява, че са откраднати и паролите на Windows, Macintosh или Linux.

Невидимо за крадеца, Retriever използва вградената Wi-Fi връзка, за да проучи най-близките безжични мрежи, след което да открие кои са доставчиците на интернет за тях. С тази информация на разположение, казва г-жа Хефмън, собственикът може да подаде оплакване в полицията и да получи помощ при откриване на престъпника.

Докато чака намесата на органите на реда, потребителят може да продължи да изпраща нови съобщения към досадния екран, който да крещи “Откраднат компютър!”

“Проследен си. Аз съм пред вратата ти”, гласи съобщение на потребител, който ползва софтуера. Други пък се опитват да внушат страх или вина у крадците, като сменят информацията си за контакт на “Тайни служби” или “Католическа църква.”

Най-новата версия на Retriever, която струва само 29.95 долара за три години, е дори още по-агресивна. Сега, заедно с появата на екрана с надпис “откраднат”, лаптопът крещи: “Помощ, този лаптоп е откраднат или загубен. Ако не сте моят собственик, моля, върнете ме веднага”. Потребителят може да запише собствено, по-красноречиво съобщение.

Софтуерът се предлага във варианти за лаптопи с инсталирани операционни системи Windows XP & Vista, Apple и Linux.

По данни на компанията, софтуерът вече се използва от много корпоративни, индивидуални и правителствени организации от 28 страни в света. Интересът към него расте с всеки изминал ден. Само за миналия месец сайтът на компанията е посетен от 100 000 потребители.

Коментар