Малките телекоми в САЩ ще се охарчат за замяна на Huawei

Малките телеком оператори в САЩ се страхуват, че ще бъдат принудени напълно да заменят оборудването на Huawei в своите мрежи, което ще им струва скъпо (снимка: Huawei)

Премахването на оборудването на Huawei от телеком мрежите в САЩ може да бъде кошмар за малките телеком оператори, обслужващи селските райони. Подмяната ще им струва милиони долари, става ясно от репортаж на The Verge.

В търговската война САЩ се опитват да изтласкат китайския производител на телекомуникационно оборудване от местния пазар и селските оператори вече се подготвят за появата на проблеми.

Повечето от тях са малки компании, които сега се страхуват, че ще бъдат принудени напълно да заменят оборудването на Huawei в своите мрежи с нещо друго, поради рисковете за националната сигурност, обявени от правителството.

Джо Франъл е фен на Huawei. Като главен изпълнителен директор на доставчика Eastern Oregon Telecom, той е отговорен за предоставянето на интернет достъп на приблизително 4000 клиенти, много от които са разположени в малки градове или отдалечени селскостопански обекти.

Според Франъл, разходите за замяна на това оборудване ще бъдат високи. Оборудването на Huawei е много по-евтино от подобни устройства на други компании, а услугите на опитен техник, който ще се занимава с подмяната, няма да са никак евтини.

Въпреки че оборудването на Huawei струва около 500 000 долара, Франел смята, че закупуването на нови части и наемането на изпълнител, който да замени оборудването, може да му коства от $1,2 до $1,5 млн.

Дори ако впоследствие правителството възмезди пострадалите компании, мениджърът на Eastern Oregon Telecom не е сигурен, че ще може да получи кредит, с който да покрие разходите си.

Коментари по темата: „Малките телекоми в САЩ ще се охарчат за замяна на Huawei”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Това се казва принудителна “инвестиция” – имаш нещо работещо и икономично, но някой с власт решава, че това не е изгодно за теб и те товари с милиони отгоре за същото оборудване и функции. Да не е човек на мястото на тези малки оператори, станали заложници на търговската война.

  2. ха

    Йордане, те хората казват, че точно Huawei прави последен писък на модата при телекомуникационното оборудване, което по една случайност е и много по-евтино от това на конкурентите. Не им гледай смартфоните на Huawei – това са две коренно различни производства. Все едно да правиш изводи за качеството на руските автомобили по качеството на руските космически ракети…

  3. Йордан

    Това не се казва “охарчване”, а инвенстиция. Заменяш нещо евтино и лошо за техника, която е последен писък на модата, освен това е супер сигурна и без абсолютно никакви бъгове и грешки.

  4. :)

    Повечето от малките телеком оператори в щатите ползват мрежите на големите.

  5. ха

    Сега се отваря голям пазар на използвано Huawei телекомуникационно оборудване на компании от САЩ. Ако такова забранят и в някои западно европейски страни, то цената му още повече ще падне (защото потенциалните богати клиенти ще станат още по-малко). Но последното едва ли ще се случи, защото като гледам например Германия изобщо не се вързва на циркаджийските номера на САЩ.

  6. Anonymous

    1,5 мил/4000 = 400 $ на 1 клиент

Коментар