Mozilla подготвя платена услуга Firefox Premium

Mozilla търси начини да монетизира своя браузър Firefox (илюстрация: Mozilla)

От няколко години Mozilla се опитва по всякакъв начин да монетизира своите продукти. Така например, компанията предложи пратена промоция на ProtonVPN и спонсорирано съдържание в Pocket. Но сега, по думите на главния изпълнителен директор Крис Бърд, се планира нещо съвсем ново.

Mozilla подготвя нов пакет от услуги, наречен Firefox Premium, съобщи MSPowerUser. Предложението включва облачно съхранение и VPN. Ще има безплатна версия, но с ниска скорост, както и платена версия без такива ограничения. Услугата ще стартира през октомври т.г., но все още Mozilla не е обявила точната дата, пълния списък на услугите или цената на абонамента.

В същото време браузърът на Opera предлага VPN безплатно, което прави шансовете за успешен старт на на Firefox Premium доста крехки. За потребителите ще бъде по-лесно да преминат към алтернативен браузър с повече функции.

Възможно е Mozilla да не реализира само VPN, а пълноценен защитен канал с криптиране от край до край или нещо подобно. В този случай „рижият” браузър Firefox определено ще има предимство.

В бъдещата версия Firefox 69 разработчикът възнамерява да обърне внимание на оптимизацията и скоростта. Става дума за „замразяване” на активността на фоновите раздели (табове), което ще спести ресурси на слаби компютри.

Коментар