Китай е готов за ответен удар, предупреди ИТ компаниите

Китай предупреди глобалните ИТ компании, че участието им в търговската война на страната на САЩ може да им струва скъпо (снимка: CCO Public Domain)

Поддръжката на политиката на Доналд Тръмп и бойкотът на китайски компании, в частност Huawei, ще доведе неизбежно до ужасни последствия – това предупреждение са чули мениджъри на водещи в света ИТ компании, привикани на тайни срещи с властите на Китай.

Според публикация в Ню Йорк Таймс, в закритите срещи са участвали избрани компании от САЩ, Великобритания и Южна Корея, вкл. Microsoft, Dell, ARM, Samsung и SK Hynix.

Като част от търговската война на САЩ срещу Китай, миналия месец Microsoft реши да прекрати доставката на актуализации на операционната система Windows 10 за ноутбуците на Huawei. По-късно компанията отказа и лицензите за инсталиране на самата операционна система.

Срещи при затворени врати са проведени и с британската компания ARM, както и с южнокорейските Samsung и SK Hynix. Към момента двете корейски фирми не са заели страна в търговската война.

Всички срещи са проведени в периода 4-5 юни, практически веднага след като правителството на Китай изготви списък с т.нар. „ненадеждни организации”, за който се разчу на 31 май. В списъка могат да попаднат компании, които под давление на американските власти влошат отношенията си с Китай, както и физически лица.

Какво се е случило на тези срещи не е ясно, тъй като участниците са отказали да коментират подробности. Според информация на Ню Йорк Таймс, срещите са не само предупреждение към компаниите за възможни последствия от търговската война, но са и опит на Пекин да предотврати пълното разрушаване на веригите за доставки, които свързват китайската икономика с глобалната.

ИТ компаниите, получили недвусмислени предупреждения, са свързани с компютърния пазар в Китай. И ако за Dell той не основен, то продуктите на Microsoft са много по-широки разпространени в азиатската страна. Така например, фирмената търсачка Bing е една от малкото подобни услуги, които не са блокирани в Китай.

Samsung и SK Hynix пък доставят в Китай големи партиди чипове памет и други компоненти. Предупреждението от властите в страната означава, че този голям канал за продукцията им може да бъде затворен. Huawei, в частност, е един от основните им клиенти.

Обяснимо е предупреждението към ARM – британската компания разработва архитектури за мобилни процесори и продава лицензи за тях на трети страни, вкл. Huawei. През май ARM отмени лиценза си, в резултат на което Huawei загуби правото да разработва и произвежда собствени ARM процесори.

Тайнствените срещи могат да отразяват де факто желанието на Китай да удари глобалния ИТ пазар. Основателят на ARM, Херман Хаузер, предположи, че атаката срещу Huawei може да провокира нещо подобно от китайска страна. Според него, в тази война всички ИТ компании в света ще страдат, не само американските и китайските.

Коментари по темата: „Китай е готов за ответен удар, предупреди ИТ компаниите”

добавете коментар...

  1. Az

    Ако Китай (Хуауей) успеят да направят читава ОС и мобилен чип за САЩ и техните компании ще настъпят тежки времена!

  2. Димитър Иванов

    Нещо не разбирам. САЩ забраняват на американски и други компании свързани с американски (примерно ARM) да доставят на Huawei. От там ARM спира да доставя за Huawei. После китайците привикват ARM и ги заплашват, че ще спрат достъп до пазара в Китай на ARM. Което вече ARM са спрели тъй или иначе. Това поне се опитват да направят като извод в тази статия.

    Разбира се ARM доставят за ZTE, Xiaomi, Oppo и т.н., но едва ли Китай ще каже – спирам да купувам ARM и за другите компании.

    В случая става дума за нещо друго, което нито хората в тази статия, нито някой друг знае към момента.

  3. Lordoff

    Супер, повече конкуренция, повече бонуси за потребителите! Санкции до дупка!

  4. Anonymous

    Каза най-големият трол, веещ байряка за чужда държава.

  5. дедо

    Важното е, че българите ще си останем най-умни и красиви без значение какви войни се водят!

  6. Фофу

    Както вече друг колега беше казал – Русофолистиците имат нов идол и сега тролят из форумите та пушек се вдига.

  7. ББ

    Този път Хамериканците се объркаха. Предизвикаха процеси, които не могат нито да контролират, нито да управляват. Близкото бъдеще ще покаже колко големи ще са щетите за икономиката им, но няма да са малки. Само в рамките на 12- 18 месеца ще им се наложи да започнат да минимизират щетите. До момента BRIC беше само абревиятура – сега ще се превърне в ключов фактор. Айде да им е чЮстито на Хамериканците 🙂

  8. :)

    Не е като да не са способни. Но интерес от подобни неща, няма никой.

  9. мхм

    Ама само слушам, как китайците ще отвърнат на удара, как ще съсипят американците и някакси това не се случва 😀 Къде са тръгнали да уринират срещу вятъра?

Коментар