Android Q ще улесни превключването към Wi-Fi

Потребителите на Android устройства ще могат по-лесно да превключват смартфоните си от мобилна мрежа към Wi-Fi и обратно (снимка: Google)

Мобилната платформа Android Q предвижда нов начин за управление на Wi-Fi мрежите. Приложен програмен интерфейс (API) под името Settings Panel ще позволи управление на безжичните мрежи директно от приложенията.

На потребителите няма да се налага повече да излизат от приложения като игри, например, и ръчно да превключват смартфоните си от мобилна мрежа към Wi-Fi или обратно. Новият панел ще позволи включване и изключване на Wi-Fi, 3G или LTE, както и активиране на режим „Самолет” от самите приложения.

Освен това Android Q ще коригира ситуация, при която смартфонът опитва повторно включване към Wi-Fi мрежата, когато тя престане да работи.

При изключване на активната Wi-Fi мрежа, се блокира автоматичното свързване към нея за едно денонощие. Повторното свързване може да стане само ръчно.

Финална версия на Android Q се очаква да излезе през септември т.г. Операционната система идва и с редица други подобрения и оптимизации – в частност, функция за пестене на заряда на батерията, която досега се срещаше в надстройките от външни разработчици.

Коментар