US военните с нов GPS, заради руското заглушаване

Американските военни подозират, че Русия блокира GPS сигналите в Европа и други региони (снимка: CCO Public Domain)

Тази есен армията на САЩ ще тества подобрена, устойчива на смущения GPS система, която се разработва в отговор на опасенията от вражеско заглушаване на сигнала, съобщи Breaking Defense. Американските военни подозират, че Русия блокира GPS сигналите в Европа и други региони.

Миналата есен съюзниците от САЩ и НАТО проведоха учения в Норвегия, за да проверят готовността си за съвместни действия и да обучат участниците в многонационалната коалиция. По време на учението военните забелязаха, че GPS сигналите се потискат, а Финландия и Норвегия обвиниха Русия за това.

В допълнение, през април 2018 г. американски служители заявиха, че руските военни са блокирали GPS системи, използвани за контрол на безпилотни летателни апарати по време на операции в Сирия.

Тестването на нови GPS устройства ще бъде поверено на военните от втория кавалерийски полк на американската армия, разположен в Германия. Според слуховете, Пентагонът също така разработва ново поколение навигационна система, която може да се използва като резервна.

Коментар