Salesforce с историческа сделка, поглъща Tableau

„Tableau помага на хората да виждат и разбират данните, а Salesforce помага на хората да се ангажират и разбират клиентите си”, заяви Марк Бениоф, главен изпълнителен директор на Salesforce (снимка: Salesforce)

Лидерът в облачните услуги за бизнеса Salesforce.com купува доставчика на решения за анализ на големи данни Tableau Software в сделка на стойност $15,3 млрд. Това е най-скъпата придобивка в историята на Salesforce, отбелязва CNBC.

Базираният в Сиатъл специалист в големите данни Tableau Software има повече от 86 000 клиента, включително големи технологични имена като Verizon Communications и Netflix.

Като част от сделката инвеститорите в Tableau ще получат за всяка своя акция по 1,103 акции от Salesforce, което се равнява на оферта от 177,88 долара на акция, или премия от 42% спрямо цената им при затваряне на борсовата търговия в петък.

Сделката на Salesforce идва няколко дни след като Google погълна компанията за анализ на данни Looker за сумата от 2,6 млрд. долара. Като стойност, тя превишава най-голямата покупка в историята на Salesforce – през 2018 г. CRM лидерът даде $5,9 млрд. за MuleSoft.

„Придобиването ускорява пътната карта на Salesforce за инициативата „Клиент 360”, която помага на компаниите да получат пълна представа за своите клиенти, и по-широко тяхната инициатива в сферата на анализа”, коментира Стив Кьониг, анализатор от Wedbush Securities.

Анализът на големи данни е сложен процес, използван за разкриване на скрити модели, непознати корелации, пазарни тенденции и предпочитания на клиентите, които често помагат на компаниите да вземат по-добри бизнес решения.

Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие, след което Tableau ще работи самостоятелно, водена от главния изпълнителен директор Адам Селипски и неговия настоящ мениджърски екип.

„Tableau помага на хората да виждат и разбират данните, а Salesforce помага на хората да се ангажират и разбират клиентите си”, коментира Марк Бениоф, главен изпълнителен директор на Salesforce.

Базираната в Сан Франциско компания заяви, че сделката вероятно ще добави до 400 милиона долара в приходите й за 2020 г., но ще намали коригираната печалба с около 37-39 цента на акция.

Коментари по темата: „Salesforce с историческа сделка, поглъща Tableau”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Salesforce.com купува доставчика на решения за анализ на големи данни Tableau Software в сделка на стойност $15,3 млрд.
    ди
    salesforce.com заяви, че сделката вероятно ще добави до 400 мил.$ в приходите й за 2020 г

    p/s = 15300/400 = 40 г. (при p/s=3 трябва да е продадено)

    при npm = 10%
    p/e = 400 г – дали ще има след 400г ??

Коментар