Уеб адресите могат да стъпят на блокчейн скоро

Идеята, че блокчейн технологията може да се използва за управление на интернет адресите, се харесва на ентусиастите (илюстрация: CCO Public Domain)

Система за управление на адресите в интернет, базирана на блокчейн, може да направи глобалната мрежа много по-независима и устойчива. Това, разбира се, носи нови предизвикателства за управлението на Мрежата. Все пак усилието си струва и е добре всики да знаят какво би последвало, ако интернет адресите „стъпят” на системата, която е основа на най-популярната криптовалута.

Следващият път, когато въведете името на уебсайт в браузъра си, замислете се за миг какво става, след като натиснете „enter”. Браузерът изпраща името — technews.bg – до мрежа от компютри, наречена система за имена на домейни, накратко DNS. Тази система е „телефонният указател” на интернет. Тя преобразува адресите на уебсайтовете в IP адреси – нещо от типа на 12.34.56.789. Тези цифри позволяват на браузъра да намери правилния сървър в интернет и да се свърже с него.

Използваме DNS, защото за никого не е удобно да помни такива дълги числени комбинации. Обичайно не се интересуваме какво прави DNS, докато четем из интернет. Но се доверяваме на системата – доверяваме се и на организациите, на които е възложено да поддържат работата на DNS.

За някои хора като Стивън Макки, разработчик и инвеститор в проект с отворен код, наречен Handshake Network, тази централизирана власт над интернет адресирането прави интернет уязвим: и цензура, и кибератаки могат да го сринат лесно. Handshake (в превод – ръкостискане) иска да я децентрализира.

Как? Като създаде алтернативна система за управление на адресите, която не се контролира централизирано. По този начин тя може да ни помогне да се защитим от хакери, които се опитват да използват слабостите в сигурността на DNS, и от правителствата, които се опитват да блокират свободното изразяване.

Системата би се основавала на технология блокчейн, което означава, че ще бъде софтуер, който работи на широко разгърната мрежа от компютри. На теория в този сценарий не може да има единична точка на управление, респективно точка на слабост. Системата няма да зависи от нито една човешка организация, която може да бъде корумпирана или принуждавана. Софтуерът на Handshake е силно модифицирана версия на биткойн и точно както мрежата от „копачи” на биткойн прави почти невъзможно властите да я затворят.

Нещо много важно в този случай е фактът, че Handshake не се опитва да замени DNS, а да работи с него. „Целта е да се създаде алтернативна, устойчива мрежа, на която хората да се доверяват”, казва Макки.

Триъгълникът на Зооко

Какво е важно за едно интернет име? В реалния свят множество неща или хора могат да имат едно и също име. Но при компютърните мрeжи не може да е така. Принцип, наречен „Триъгълникът на Зооко” – по името на известен криптограф на име Зооко Уилкокс-О’Хърн, сочи, че идеалното име има три важни свойства.

Първо, името трябва да е сигурно. Когато въведете името на сайта, трябва да можете да сте сигурни, че отговорът не идва от измамник. Второ, идеалното име трябва да има смисъл както за хората, така и за компютрите. Трето, нито една централна власт не трябва да може да го цензурира или блокира. Третият принцип обаче е под върос при сегашния начин на работа на интернет, смята Джоузеф Боню, асистент по компютърни науки в университета в Ню Йорк.

Организацията, която управлява DNS, е нестопанска организация, базирана в Лос Анджелис, наречена „Интернет корпорация за имена и адреси”- ICANN. Тя е силно централизирана и отговаря за надзора на така наречения DNS „корен”, най-високото ниво на йерархичната глобална мрежа от DNS сървъри. ICANN отговаря и за разпределянето на „домейн-имената от най-високо ниво”, които включват .com, .org, .net и повечето двубуквени кодове на държавите.

Защитниците на свободата на словото отдавна предупреждават, че да се разчита на една-единствена бюрократична организация да контролира DNS „корена”, че и да управлява домейн-имената, е опасно. Някой ден ICANN може да реши, може би под натиск, да цензурира интернет чрез премахване на някои имена от DNS или да забрани използването на определени имена.

Първите опити

Идеята, че блокчейн технологията може да се използва за поддържане на „Триъгълника на Зооко”, се хареса на ентусиастите от самото начало. Проект, наречен Namecoin, стартира през април 2011 г. и работи и до днес. Подобно на Handshake, Namecoin позволява на хората да купуват свои собствени домейн-имена и да ги записват в блокчейн.

Но системата все още не е набрала скорост и се използва от малък брой ентусиасти. През 2015 г. Боню и неколцина колеги се вглеждат в Namecoin и установяват, че тя не е никак добре: от 120 000 регистрирани имена само 28 са в употреба.

Handshake се възползва от редица инструменти и технологии, които са били недостъпни или непрактични при Namecoin. Например, Namecoin разпределя имената на принципа „първи поискал, първи обслужен”. Това е насърчило порочната практика да се купуват десетки имена, които някой ден някой би могъл да потърси и съответно да иска да отпкупи.

Handshake обаче използва аукционна процедура с наддаване, в която печели най-високата оферта, но се плаща цената на втората най-висока оферта. Това, поне на теория, би трябвало да дава стимул на участниците в търга да предложат толкова, колкото всъщност им струва името.

Софтуерът на Handshake е и по-ефективен при съхраняване на данни за имената и ще бъде по-лесен за използване от този на Namecoin, казват специалистите.

Но може би най-важното е че Handshake – за разлика от Namecoin – не иска да се конкурира с традиционния DNS, а да е съвместим. Най-популярните 100 000 домейна вече са в неговата верига. Ако въведете едно от тези имена и ако собственикът все още не се е регистрирал в Handshake, софтуерът просто ще пренасочи заявката ви към действащите DNS сървъри.

А клиенти?

Че кой би използвал Handshake? Мнозина харесат факта, че имената в Handshake не трябва да следват установените конвенции. Например, при правилата на ICANN никой не може да регистрира домейн от типа на „http://ivan.ivanov”, но в Handshake това е възможно.

Предимствата на децентрализираната система могат да бъдат по-очевидни в страните с тежка цензура, казва Тиешун Рокере – главен изпълнителен директор на Namebase – компания, която помага на потребителите лесно да купуват и регистрират имена в Handshake.

Например, собствениците на уебсайтове в Китай имат големи проблеми заради стремежа на китайското правителство да следи всичко в интернет и да цензурира информацията, която му „пречи”. С Handshake тези собственици могат да създадат своите сайтове анонимно и няма кой да ги спре – дори и правителството да намери уеб сървъра по някакъв начин, собственикът може да премине към друг, може би намиращ се в друга страна.

Друга причина да се предпочете децентрализираната система на Handshake е, че DNS може да бъде хакнат.

Ограничения и предизвикателства

Все пак да заработи системата на Handshake няма да е лесно. Блокчейн мрежите имат един голям недостатък в сравнение с централизираните организации като ICANN: не могат да предложат всички предимства на технологията, докато не достигнат определен мащаб.

Биткойн се смята за най-защитена от блокиране до голяма степен защото разполага с огромна мрежа от „копачи” – хора, които поддържат копия на биткойн регистъра на компютрите си и изпълняват изчисленията.

Освен това тепърва предстои решаването на сложи и предизвикателни въпроси като това кой ще има право да регистрира кое име. А как ще се решават споровете?

В традиционния DNS свят ако някой сметне, че е налице изнудване или кражба на домейни, може да подаде жалба до ICANN. Но как се решава въпросът? Например, кой трябва да получи името „Jaguar”? Автомобилната марка Jaguar? Едноименната операционна система на Apple? Фондация, посветена на опазването на ягуарите? Да може да се използва блокчейн система, за да се разрешат тези спорове без участието на човешки авторитет, изглежда „малко вероятно”, казват експертите.

Така че може би интернет имената винаги ще зависят от някаква организация за централизирано вземане на решения.

Коментари по темата: „Уеб адресите могат да стъпят на блокчейн скоро”

добавете коментар...

  1. Иво

    🙂 не че нещо, ама адрес 12.34.56.789 няма как да съществува с това 789 отзад

  2. bello

    По отношение на последния параграф – може да се ползва арбитраж като този, който Bisq ползва: “https://docs.bisq.network/exchange/whitepaper.html#arbitration”

Коментар