МВР награди Виваком за принос срещу телефонните измами

Главният изпълнителен директор на Виваком Атанас Добрев (вляво) получи почетен медал от министъра на вътрешните работи Младен Маринов (снимка: Виваком)

Телеком операторът Виваком е оказал съдействие и конкретна помощ на МВР при противодействие на телефонните измами. Във връзка с това министерството награди главния изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев с „Почетен медал”.

В резултат на съвместните усилия на Виваком и МВР Главна дирекция „Национална полиция” е регистриран значителен спад на измамите по телефона, се посочва в заповедта на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Само за два месеца – март и април, опитите за извършване на такива престъпления в мрежата на телекома са намалели над петдесет пъти.

Виваком предприел активни действия за извънреден мониторинг и ангажира допълнителен човешки и финансов ресурс за максимално ограничаване на възможностите за извършване на телефонни измами спрямо свои абонати и клиенти, жертва на които са предимно възрастни хора, поясниха от телекома.

По данни на компанията, през февруари 2019 г. броят на опитите за измами по телефона в мрежата на телекома е бил 81 000.  В резултат на съвместната операция с МВР през март 2019 г. опитите на измамниците да извършат престъпление вече са пет пъти по-малко – 18 792.

През април злонамерените опити за свързване с абонати на Виваком са сведени до 1 515, което е 50 пъти по-малко. Виваком и МВР ще продължат дългосрочно тясното си сътрудничество за противодействие на измамите по телефона, подчертаха от компанията.

Коментар