Япония реже Китай от оборудване за чипове

Индустрията на Китай все още е силно зависима от вноса на машини за производство на чипове (снимка: CCO Public Domain)

Водещ японски производител на оборудване за производство на чипове се включи към санкциите на САЩ срещу Китай. Tokyo Electron няма да доставя машини на китайските чипмейкъри, попаднали в черния списък на Вашингтон, съобщи Ройтерс, позовавайки се на висш мениджър в компанията.

Ето как усилията на Вашингтон да забрани продажбите на технологии на китайски фирми заставят и неамерикански фирми, които не са задължени да следват американското право, да се присъединят към санкциите. Tokyo Electron е ключов играч на пазара – третият по големина в света производител на оборудване за производство на чипове.

Китай се опитва да изгради собствена полупроводникова индустрия, за да намали зависимостта си от американски, японски и европейски доставчици на машини за производство на чипове, но ще срещне сериозни трудности.

„Ние няма да правим бизнес с китайски клиенти, с които Applied Materials и Lam Research са възпрепятствани да правят бизнес”, казват от Tokyo Electron, имайки предвид най-големите фирми за оборудване за чипове в САЩ.

„За нас е изключително важно правителството и индустрията на САЩ да ни видят като справедлива компания”, допълва източникът, цитирайки дългогодишното партньорство на Tokyo Electron с американците – от 60-те години на миналия век, когато компанията започна да внася оборудване от САЩ.

Друг голям японски доставчик на чип оборудване също обмисля спиране на доставките за китайските фирми от черния списък. „Въпросът е извън това, което можем да решим сами”, казва източник, пожела анонимност.

Ръководители на други доставчици на оборудване съобщават, че общуват тясно с японското министерство на индустрията, но не са получавали никакви конкретни указания. „Ние осъзнаваме, че бихме могли да изпаднем в големи затруднения, ако се възползваме от забраната за износ от САЩ, за да разширим бизнеса си с Китай”.

Представителите на Tokyo Electron не уточняват имената на китайските клиенти, но е известно, че подкрепяният от държавата производител на чипове Fujian Jinhua Integrated Circuit Co понастоящем е в списъка с предприятия, които не могат да купуват технологични стоки от американски фирми.

Според американския закон, всеки продукт с 25% или повече „съдържание” от САЩ, е обект на ограниченията за контрол върху износа. Но японските мениджъри на компании за чип оборудване не цитират това като причина за прекъсване на доставките за някои китайски клиенти.

„Не е невъзможно за японски компании като Tokyo Electron да заместят американските си конкуренти и да запълнят производствените линии в Китай”, казва шеф на американски производител на чипове. „Но в действителност това е много трудно, като се има предвид, че САЩ няма да реагират добре”.

Пет японски компании се нареждат сред 10-те най-големи фирми в света за чип оборудване. Тази високо-специализирана индустрия е сравнително малка, но нейните машини са от критично значение за всички производители на полупроводници.

Изработването на чипове включва многобройни процеси, които изискват различни видове оборудване. Всеки пазарен сегмент обикновено е доминиран от само няколко играчи. Tokyo Electron контролира близо 90% в своя основен сегмент и се конкурира директно с Applied Materials и Lam Research в някои други сегменти.

Пекин инвестира сериозно в растежа на местните доставчици на чип оборудване, следвайки целта си да произвежда у дома 70% от полупроводниците, които използва, към 2025 г. Индустриалните източници обаче твърдят, че Китай все още изостава доста в технологиите и зависи от вносно оборудване.

Днес само 16% от полупроводниците, използвани в Китай, се произвеждат в страната, половината от които са направени от китайски фирми, според Центъра за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон.

Но агресивните инвестиции от страна на местните производители на чипове и чуждестранни играчи, като Samsung Electronics, направиха Китай най-големият в света пазар за чип оборудване през миналата година.

Много производители на чип оборудване прогнозират значителни понижения на печалбата си тази година, в резултат на търговската война между Китай и САЩ. Тя намалява търсенето на чипове и машини за производството им в световен мащаб.

Коментари по темата: „Япония реже Китай от оборудване за чипове”

добавете коментар...

  1. Az

    Японците са окупирана територия, но правят ограмна грешка.

Коментар