Huawei отлага пускането на нови лаптопи MateBook

Пускането на нов MateBook лаптоп се отлага, заради американските санкции (снимка: Huawei)

Китайският технологичен гигант Huawei отмени пускането на нов модел лаптоп, в резултат на забраната да прави бизнес с американски доставчици, съобщи CBNC. Това е първият продукт, който компанията отменя след като бе поставена от Вашингтон в черния списък, ограничаващ достъпа й до американски технологии.

Ричард Ю, главен изпълнителен директор на потребителското подразделение на Huawei, коментира, че компанията официално е планирала да предложи нов продукт от серията MateBook, без да посочва конкретна дата, но в крайна сметка е задържала пускането на лаптопа за неопределено време.

По неговите думи, именно влизането на компанията в черния списък, което ограничава американските фирми да продават продукти на Huawei, е причина за отмяна на пускането на лаптопа – това бе съобщено за първи път от дигиталната новинарска агенция The Information. „Не можем да доставим компютъра”, казва със съжаление Ю.

На въпроса дали Huawei ще пусне лаптопа на по-късна дата Ю отговаря, че всичко зависи от това колко дълго време компанията ще остане в черния списък. Ако Huawei е за дълго в този списък, лаптопът не може да бъде пуснат на пазара, признава мениджърът.

Huawei разчита на американски технологии за значителна част от потребителските си продукти. Лаптопът MateBook X Pro, в частност, работи с операционна система Windows на Microsoft и използва чипове от Intel.

Компанията е предприели мерки в опит да смекчи последиците от вкарването й в черния списък, включително складиране на запаси от ключови компоненти. Huawei работи и върху собствена операционна система, за която Ю казва, че може да стартира още тази година в Китай.

Huawei проектира сама процесорите за своите смартфони, но все още разчита на американски технологии за други компоненти на устройствата си.

Най-големият бизнес на компанията традиционно е продажбата на мрежово оборудване. Но през 2018 г. потребителският бизнес, който включва смартфони, лаптопи и носими устройства, донесе най-много приходи на китайския технологичен гигант.

Бизнесът със смартфони на Huawei все още не е засегнат от санкциите, но експерти предупредиха, че блокирането на достъпа до американски технологии може да навреди на компанията.

Шао Ян, топ мениджър в подразделението за потребителски продукти на Huawei, заяви, че ще отнеме повече време, отколкото се очакваше, докато компанията реализира амбицията си да стане най-големият играч на пазара за смартфони. В момента Huawei е на второ място след Samsung.

Коментар