БДЖ планира покупка на 15 нови мотрисни влакове

„Основната цел пред БДЖ е да бъде доставчик на услуга и след 2024 г., когато пазарът се либерализира”, заяви министър Росен Желязков (снимка: МТИТС)

До края на годината се очаква да стартира процедура за закупуване на около 15 броя мотрисни влакове за средни разстояния, както и за доставка на 30 до 50 броя нови вагона.

По разчети така ще бъдат осигурени над 4 000 места за пътуване на средни и дълги разстояния, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

По първоначални проучвания, доставката може да се осъществи най-рано в средата на 2023 г. Индикативната стойност на инвестицията е за малко над 100 млн. евро и е планирана по начин, който няма да затрудни финансовото състояние на дружеството, увери министърът.

Паралелно се работи и по програма за модернизация и ремонт на наличните локомотиви, вагони и мотрисни влакове. Вече се водят разговори с производителя на локомотивите „Шкода” и възможността за тяхната модернизация.

Това ще доведе до увеличение на максималната скорост за движение до 160 км/ч, както и експлоатационната им годност с 20 години. В процес е процедура за капиталов ремонт на наличните мотрисни влакове.

Също така се водят преговори с Дойче Бан (DB) за закупуването на около 100 броя вагони, експлоатирани и поддържани от немските железници. По първоначални изчисления, необходимата инвестиция ще бъде по-ниска от тази за реновирането и модернизирането на собствените вагони, а тяхната доставка може да бъде изпълнена в рамките на една година.

В перспектива, до 2030 година, 50% от цялата железопътна мрежа ще бъде модернизирана. „Основната цел пред БДЖ е да бъде доставчик на услуга и след 2024 г., когато пазарът се либерализира”, заяви министър Росен Желязков.

Коментари по темата: „БДЖ планира покупка на 15 нови мотрисни влакове”

добавете коментар...

  1. ха

    Никой не е излязъл от черна дупка до момента. Така, че като ти я дадем и ти ще си потънеш в нея. Ама като те гледам устатата ти голяма, че доста звездички си изплюл…

  2. xyz

    ************* дайте ми на мен тая черна дупка да я управлявам и за 5 години ще я направя модерна компания на печалба! Е, минимум половината персонал ще бъде премахнат, но всичко си има цена.

Коментар