Wi-Fi 6 обещава нова ера в безжичните комуникации

Магистралният суич Cisco Catalyst 9600 позволява създаване на унифицирана мрежова структура в организациите, която интегрира кабелни и безжични технологии (снимка: Cisco)

Cisco обяви първите си продукти по новия безжичен стандарт Wi-Fi 6 (802.11ax), който ще подобри рязко възможностите за цифрова трансформация, „потапящи” приложения и свързване на различни обекти, по-специално – интернет на нещата (IoT).

Wi-Fi 6 осигурява значително по-висока скорост на пренос на данни и увеличаване на честотната лента (капацитета) с до 400%. Това е от съществено значение за места с повишена свързаност: стадиони, обществени сгради, конферентни зали. В задачи, които изискват незабавен отговор на устройствата, Wi-Fi 6 е ефективна технология, поради значително намаляване на латентността.

Свързването на устройствата по новия стандарт ще намали също натоварването на техните батерии. Качеството на потребителските услуги пък ще стане по-предсказуемо.

Cisco въвежда точки за достъп с поддръжка на Wi-Fi 6, с помощта на които могат да се изграждат „умни” и сигурни безжични мрежи за работа с различни IoT-протоколи, вкл. BLE, Zigbee и Thread.

Линията магистрални суичове Cisco Catalyst 9600 пък е средство за създаване на унифицирана мрежова структура в организациите, която интегрира кабелни и безжични технологии.

Същевременно, Cisco работи с Intel, Samsung и други компании по осигуряване на съвместимостта на новите устройства. Целта е постигане на безпроблемен и сигурен преход между Wi-Fi и LTE мрежи, както и връзка с обществените Wi-Fi мрежи.

Мобилните 5G мрежи и Wi-Fi 6 обещават нова ера в безжичните комуникации. Разработчиците по света вече създават следващо поколение „потапящи” приложения, ориентирани към работа в безжични мрежи 5G и Wi-Fi 6. Двете технологии ще позволят на потребителите да извлекат максимална полза от свързания свят с милиарди устройства.

Коментар