Google свърза Android смартфоните с iPhone

Нова функция в Android ще опрости живота на потребителите, които ползват и iOS устройства (снимка: CCO Public Domain)

Google добави ценна функционалност за потребителите, които имат и Android, и iOS устройства, решавайки отдавнашен проблем със съвместната работа на двете операционни системи – в частност, за по-добра защита срещу проникване на хакери в профила чрез откраднати пароли или кодове за потвърждение.

Сега потребителите могат да се оторизират за Google услуги в своите iPhone или iPad устройства с помощта на Android смартфон. Това е възможно при използване на телефон с версия 7.0 или по-нова на Android.

На Android устройството трябва да се пусне функцията 2SV (съгласно инструкция в блога на Googlе), след което на iOS да се укаже Android смартфона като ключ в настройките на акаунта. След това, използвайки Bluetooth, потребителят трябва да свърже iOS и Android смартфоните помежду си.

Накрая, в iPhone или iPad трябва да се въведе паролата за профила в Google, а смартфонът под Android, от своя страна, ще служи като допълнителен ключ за сигурност при двуфакторната автентификация.

За съжаление обаче, в обратна посока – за iCloud или други услуги – тази схема засега не може да се приложи на Android смартфони, тъй като разработчиците от Купертино не са направили нищо по въпроса.

Дали подобрението е жест на добра воля от Google или опит на компанията да привлече потребители на Apple към своята платформа не е толкова важно в случая. Инициативата заслужава похвала, тъй като ще опрости живота на обикновените потребители, независимо от предпочитанията им към мобилните платформи.

Коментари по темата: „Google свърза Android смартфоните с iPhone”

добавете коментар...

  1. .

    Apple си имат достатъчно добър 2FA, разчитащ на хардуерни криптографски модули в устройствата им.

    Не виждам как изцяло софтуерната имплементация на Google може да бъде по-сигурна по какъвто и да е начин. Още повече, че малуер за iOS почти няма, докато Android е бъкан.

Коментар