Broadcom чака $2 млрд. щета от търговската война

Broadcom вече загуби над 9 млрд. долара от пазарната си стойност, в резултат на търговската война (снимка: Broadcom)

Американският чипмейкър Broadcom шокира световната индустрия с прогноза, че търговската война между САЩ и Китай и забраната за бизнес с Huawei ще отнеме 2 млрд. долара от продажбите на компанията тази година, предаде Ройтерс.

Прогнозата, включена в резултатите за второто тримесечие на компанията, доказва вредата, която търговската война на президента Доналд Тръмп с Пекин може да причини на световната индустрия.

Акциите на Broadcom поевтиняха с 8,6%, унищожавайки над 9 млрд. долара от пазарната стойност на компанията, базирана преди това в Азия, но сега със седалище и основна регистрация в САЩ.

Американските производители на чипове Qualcomm, Applied Materials, Intel, Advanced Micro Devices и Xilinx регистрираха спад в котировките между 1,5% и 3%. Индексът на чипове Philadelphia се понижи с близо 3%.

Акциите на други доставчици на Huawei като Analog Devices, Skyworks Solutions и Qorvo също паднаха. Европейските партньори, включително STMicroelectronics, Infineon и AMS, приключиха търговията в петък на по-ниски нива.

Huawei заема около 900 млн. долара, или 4% от общите продажби на Broadcom през миналата година. Прогнозата на Broadcom обаче се простира отвъд един конкретен клиент.

„Говорим за несигурност на нашия пазар, несигурност поради намаляване на поръчките, тъй като веригата за доставки се свива – компресира се, така да се каже”, коментира главният изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан.

Полупроводниковата индустрия се бореше със забавяне на търсенето от втората половина на 2018 г., като през април Texas Instruments предупреди, че цикличният спад може да продължи още две години.

Това е свързано главно с признаците, че пазарите на мобилни телефони в някои големи икономики са все по-наситени, докато търсенето в нови области като самоуаправляемите автомобили и IoT все още се развива.

Геополитическите рискове от търговския конфликт и забраната на Huawei са допълнителен шок. „Сбогом на надеждите за възстановяване през Н2! [второто полугодие]”, казва един европейски търговец.

Broadcom, известна с чиповeте за Wi-Fi, Bluetooth и GPS свързаност в смартфоните, е основен доставчик и на Apple, а акциите на производителя на iPhone са намалели с 1%.

Перспективата на Broadcom за 2H19 е повлияна не само от от пряката забрана за износ на Huawei, но също така включва косвеното въздействие от забраната за износ към Huawei на други клиенти, както и възможното въздействие на евентуалните допълнителни мита върху вноса за цялата индустрия, коментира анализаторът Кингай Чан от Summit Insights Group.

Главният изпълнителен директор на производителя на чипове Micron Technology също заяви, че забраната за Huawei носи несигурност и безпокойство в индустрията за полупроводници. Micron ще обяви резултатите си за третото тримесечие на 25 юни.

Въпросът сега е дали ще има второстепенно (непряко) въздействие, за което повечето компании не искат да говорят. „Вярваме, че следващата вълна от компании, които трябва да повторят това, което казва Broadcom, са Micron и Western Digital”, добави Чан.

Коментар