Здравните системи нямат достатъчно пари за технологии

Главният медицински директор на IBM Марк Дейвис твърди, че здравната система изостава технологично (снимка: Bloomberg TV Bulgaria)

Здравната система изостава по отношение на внедряването на съвременните технологии, заяви главният медицински директор на IBM Марк Дейвис в интервю за предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

„Почти всички други индустрии използват много машинно самообучение и изкуствен интелект, а здравеопазването в много аспекти изостава. Не можем да си позволим да бъдем последните организации, които се възползват от тази технология”, каза Дейвис.

По неговите думи, лекарите и пациентите трябва да бъдат подпомогнати във вземането на решения и да не губят толкова време в обработване на информация.

Медицинските лица трябва да имат повече възможност да изразяват емпатия и да комуникират с пациентите си – нещо, което един компютър не може да свърши, подчерта Дейвис.

„В повечето здравни системи, а тази в Източна Европа не е по-различна, нямаме достатъчно пари, нямаме достатъчно инвестиции, нямаме достатъчно лекари и сме изправени пред едно застаряващо население и нарастващо търсене, произтичащо от разпространението на някои дългосрочни състояния”, обобщи Марк Дейвис.

Коментар