Tenda AV1000 – гигабитова скорост през електрическата мрежа

Комплектът Tenda PH6 AV1000 включва два Powerline адаптера за домашна мрежа със скорост 1Gbps (снимки TechNews.bg)

Ако искате да разширите домашната си мрежа, в общия случай ще трябва да усилите безжичния Wi-Fi сигнал или да прокарате Ethernet кабел през стените. Има обаче и друго, по-елегантно решение – да използвате съществуващата електрическа инсталация за предаване на данни.

Мрежовата компания Tenda, чиито продукти стават все по-популярни и на българския пазар, предлага комплект от две устройства – Tenda PH6 AV1000 Gigabit Powerline Adapter Kit, който ще ви улесни неимоверно при разширяване на обхвата на домашната мрежа. Нещо повече, с тази комбинация от лесни за използване устройства ще се наслаждавате на гигабитови скорости за приложения като стрийминг на видео и игри.

Стилен външен вид

Комплектът се доставя в малка кутия, върху облицовката на която са показани не само двата Powerline адаптера, но и най-важните им характеристики, вкл. сравнение с други подобни продукти на Tenda, както и схема на типичен сценарий на използване в домашната мрежа. Така още от опаковката придобиваме ясна представа за качествата и приложението на AV1000.

Вътре в кутията откриваме две идентични Powerline устройства за свързване към електрически контакт, а и самите те притежаващи такъв, плюс два LAN кабела и документация. Компактни, побиращи се на длан, Powerline адаптерите имат стилен външен вид и са изпълнени в мек бял цвят, така че когато се монтират в контактите, по никакъв начин не влошават интериора – ненатрапчиви са и създават усещане за модерност.

Елегантно разширение на домашната мрежа

Комплектът AV1000 е проектиран с идеята да осигури лесно разширение на домашната мрежа за данни, като се използва съществуващата електрическа инсталация, вместо Wi-Fi повторители или прокарване на LAN кабели през стените. Решението на Tenda се възползва от предимствата на технологията Homeplug AV2.

Едното устройство се инсталира в близост до рутера на домашната мрежа. То се поставя в електрическия контакт и се свързва към рутера чрез LAN кабел, като за целта на долната му страна има порт RJ45. След това пъхаме другия адаптер в електрически контакт в стаята, в която искаме достъп до мрежата, и го свързваме с LAN кабел към компютъра, ТВ приставката или друго устройство.

Това е всичко – мрежата е създадена, без да е необходимо допълнително конфигуриране. Данните се пренасят сигурно по електрическия кабел от единия до другия край на връзката. Имаме бърза и лесна „plug and play” инсталация на домашна мрежа.

Вграден захранващ контакт

Нещо повече, Powerline адаптерът има вграден контакт и към него можем да включим захранването на самите устройства – било то компютър или ТВ приставка, като по този начин не губим електрически контакт в стената. Важен момент е използването на разклонител – той трябва да се свърже към електрическата мрежа през Powerline адаптера, а не обратно – адаптерът да се постави в разклонителя.

Powerline адаптерът поддържа мрежата за данни на разстояние до 300 метра и същевременно е изключително икономично устройство. При пълно натоварване адаптерът консумира 3,2W, а автоматичният режим за икономия на енергия намалява консумацията с 85% – до 0,36W.

Ненатрапчиви светлинни индикатори показват състоянието на адаптера и мрежата – включено електрозахранване, задействана Powerline мрежа и Ethernet свързване. Те могат да светят постоянно или да мигат, с което сигнализират за различни състояния.

Приложения

С комбинацията от два (или повече) Powerline адаптера можем да разширим лесно локалната мрежа до всяко кътче на дома, за да ползваме всевъзможни приложения със скорост до 1 гигабит в секунда (Gbps).

Сред най-очевидните приложения на подобна мрежа са стриймингът на HD филми, онлайн игрите, аудио и видеоконференции и др. Разбира се, условие за безпроблемно потребителско изживяване с тези приложения е да имаме стабилна и бърза интернет връзка от нашия доставчик.

Наличност и цена

Комплектът за разширение да домашната мрежа Tenda PH6 AV1000 Gigabit Powerline Adapter Kit е достъпен на българския пазар от партньорите на Tenda. Цената за крайни потребители е около 120-130 лева (с ДДС).

Коментари по темата: „Tenda AV1000 – гигабитова скорост през електрическата мрежа”

добавете коментар...

  1. Той

    До Not real speed:

    1 гигабит в секунда явно е максималната скорост, но няма как да я получиш, ако доставчикът на интернет ти пуска само 50 до 100 Mbit/s.

  2. Not real speed

    Пълни глупости, не вдига реално повече от 50-100 Mbit. Това е 5-10% от реалните 1000 mbit.

Коментар