Tenda MW5 – меш за голяма Wi-Fi мрежа на добра цена

Tenda MW5 отговаря на очакванията за бърза и стабилна Wi-Fi мрежа, с голямо покритие
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Когато човек използва рутер от Tenda известно време, започва да мисли, че или повечето рутери на пазара са с твърде „надути“ цени, или Tenda прави някакви фокуси, за да продава хубави, класни устройства на ниски цени. Навярно истината е някъде по средата. Доказва го и Tenda MW5 – тримодулна меш-система, която може да покрие 300 квадрата без усилие.

MW5 е система за домашна мрежа, базирана на малък, но мощен AC1200 рутер, голям “шепа и половина“. Малкият му размер обаче не бива да подвежда. Рутерът е мощен, а към него има и два допълнителни модула, които се включват в контактите и разширяват мрежата, така че тя може да покрие огромен апартамент, къща с двор или пък средно-голям офис, заведение с градина и др.

Рутер с „разширение“

За съжаление повечето маршритузатори имат ограничен обхват и сигналът им в някои помещения може да е незадоволителен. Това понякога е вбесяващо: пожелае ли човек да излезе на верандата или градината в хубаво време, току-виж се окаже, че там просто няма връзка и няма как да се работи!

От друга страна, докато се оборудваме с все повече цифрови устройства, съвсем естествено е да искаме всички те да бъдат свързани към локалната мрежа – и смартфоните на всички, и лаптопите, и таблетите, и умните домашни роботизирани електроуреди.

Затова днес потребителите очакват от местните Wi-Fi мрежи да са добре разгърнати, мощни, способни да „поберат“ множество устройства и то на голяма площ. А Tenda MW5 може да покрие над 300 квадратни метра с помощта на своите два допълнителни модула. При това силата на сигнала е впечатляваща.


Прави впечатление и, че всеки от двата модула има гигабитов порт за кабелна връзка. Потребителят може да използва порта, за да прекара Ethernet кабел директно към стрийминг устройство или мрежов комутатор за няколко устройства.

Но това не е всичко. Всъщност MW5 може да бъде „родител“ на общо 6 допълнителни модула за разширение на мрежата. Така тя може да се разгърне на площ до 600 квадратни метра!

Съвременни удобства

MW5 позволява различни типове връзки, включително статичен IP адрес, PPPoE, DHCP и мостова мрежа. Производителят е предвидил и редица удобства, каквито почти всякога са нужни на интернет потребителите в днешно време. Такава е например опцията за създаване на мрежа за гости. Това е чудесна функция в днешно време – всички познаваме момента, в който идват гости и поглеждат смутено смартфона си, „ах, ами каква е паролата тук?“


Не по-малко популярна е и функцията за родителски контрол, както и тази за QoS (Quality of Service) за приоритизиране на това кои устройства приоритетно получават честотна лента.

Интересен е така нареченият Капацитетен режим. Той може да е много полезен при създаване на мрежа за офис, ресторант или друго място с обществена функция. С Капацитетния режим се прави интелигентно балансиране на натоварването между всички свързани устройства. Освен мониторинг на връзките, приложението позволява и блокиране на някои от тях.

Дизайн и инсталиране

Както обичайно, Tenda залага на семпъл, изчистен дизайн и някой от универсалните цветове. В случая и основното тяло, и допълнителните модули са бели, с минималистичен дизайн, леко заоблени форми – в така наречения скандинавски стил. Корпусът е лек и лесно може да бъде монтиран на стена. Ако не е фиксиран обаче е добре да се вземат мерки за укрепването му, защото е толкова лек, че може да бъде „забърсан“ при преминаване наблизо.


Инсталирането се случва лесно с приложението от Tenda, предвидено за настройване на уреда. То е семпло, не изисква специални познания. Препоръчва се приложението да се използва, за да се смени паролата, която идва с устройството „по подразбиране“. Това е важно за безопасността на собствениците на мрежата и нейните потребители.

Заключение

Tenda MW5 е чудесна меш-система за голяма Wi-Fi мрежа на изгодна цена. Нейните функционалности са готови да покрият очакванията на всеки съвременен потребител от гледна точка на удобство, сигурност и грижа за потребителите в мрежата. Подходяща е за големи жилища, заведения, офиси и други обществени места. Способна да поддържа до 60 устройства едновременно и да покрие 300 квадратни метра – а с още няколко разширителни модула дори до 600 квадратни метра – това е рутер за мрежа, която ще служи на мнозина дълго и предано.

Наличност и цена

Меш-системата Tenda MW5 е налична в търговската мрежа у нас от партньорите на китайския производител. Комплект от три устройства се предлага на цена около 250 лв. с включен ДДС и 24 месеца гаранция.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар