Mercusys Halo H50G: меш система за до 100 устройства

Комплектът Halo H50G осигурява стабилна интернет връзка на много устройства и на голяма площ
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Едва ли е възможно да се преброят хората, втурнали се да си търсят нов рутер заради нуждата от по-голям капацитет и по-широко покритие, особено в последните 20-ина месеца, когато интернет-връзката ни се превърна в средство и за работа, и за учене за цели семейства. Halo H50G предлага удобно решение за свързаност за всички, които се мъчат да „покрият” голям апартамент с множество стаи или къща на 2-3 етажа, а защо не и вила с голям прилежащ двор.

Halo H50G на компанията Mercusys не е традиционният рутер, който сме свикнали да разпределя интернета у дома – това е по-скоро мини мрежа от устройства-„роднини”, които осигуряват стабилна уеб свързаност върху голяма площ за много потребители, по-ефективно отколкото един обикновен рутер.

В стандартния комплект има три кубчета, свързващи се помежду си. Входящата интернет връзка захранва едно от тях. То пък захранва останалите, покривайки три зони. Образно казано, налице са един рутер и два „ре-рутера”. Подобна структура е известна още като меш мрежа.



Цялостна мрежа

Без значение дали става дума за апартамент с огромна площ, за къща на няколко етажа или за малък офис, Halo H50G формира в голямото пространство цялостна мрежа, в която всички потребителски устройства – лаптопи, компютри, таблети, телевизори и телефони – се свързват като към едно устройство, тоест с един набор от Wi-Fi име и парола. В допълнение към безжичното свързване, всеки модул разполага с 3 гигабитови порта за кабелни връзки.

Безпроблемно движение

Вътре в така формираната мрежа всяко устройство може да се движи, черпейки интернет от най-близкото кубче. Потребителят няма грижата да мисли към кое от устройствата е свързан неговият лаптоп или смартфон в даден момент – така, както от всяка чешма вкъщи тече вода, без да мислим от кой язовир идва тя. Винаги е налице добър, силен сигнал.

Колосално покритие

Комплектът Halo H50G може да покрие площ от 550 квадратни метра. Това може да е голям апартамент, просторна къща в провинцията с двор или пък триетажна постройка, обитавана от голяма фамилия. Всички получават високоскоростен безжичен интернет наравно. Няма срив на сигнала, няма „мъртва зона”, а интернетът е достъпен дори в другия край на двора.

Вътре във всяко от кубчетата има по шест усилвателя. Благодарение на тях, Halo H50G усилва безжичните връзки и улавя сигнала от „роднините” си по-ефективно. Това подобрява преноса на сигнала и неговата сила за всяко от свързаните Wi-Fi устройства.



100 устройства наведнъж

При такава голяма площ логично е да се предположи, че към мрежата ще искат да се свържат няколко компютъра, няколко телефона, а може би и други джаджи като например смарт-бойлер, интелигентен телевизор, роботизирана прахосмукачка. Домашната мрежа с Halo H50G може да поеме над 100 различни устройства.

Както се очаква, всички устройства могат да разчитат на двете традиционни честотни ленти за Wi-Fi мрежи – на 2,4 GHz и 5 GHz. Стига интернет доставчикът да е в състояние да поддържа трафик с голям капацитет, домашните устройства биха могли да разчитат на скорости до 1900 Mbps. Това би трябвало да е достатъчно всеки потребител в мрежата да може да прави каквото иска – да играе, да работи, да провежда видеоконферентни разговори, да гледа филми и др.

Връзките на 2,4 GHz традиционно са по-слаби – те вършат работа за проверка на поща, слушане на музика онлайн и др. 1300 Mbps, другият вид Wi-Fi връзка на 5 гигахерца, е по-подходяща за взискателни приложения: игри, онлайн телевизия и др.


Насочени сигнали

Реално всяка безжична връзка в мрежата на Halo H50G се възползва от своего рода насочено излъчване на сигнала. В устройствата е вградена технология beamforming, при която кубчето разпознава позицията на приемащото устройство – лаптоп, телевизор, телефон – и насочва именно към него най-силен сигнал. Така се покриват по-големи разстояния и безжичната връзка се концентрира.

При движението на потребителите из пространството с осигурено покритие Halo автоматично преценява как да препредава сигнала между отделните си модули – кубчетата.

Лесно настройване

Всички технологии днес имат възможност за управление чрез смартфон приложение и Halo H50G не е изключение. Системата лесно се „вдига” от потребител без задълбочени технически познания, следвайки инструкциите на приложението.

Наличност и цена

Мрежовите продукти на Mercusys са широко достъпни в търговската мрежа у нас от оторизираните партньори на компанията. Меш системата Mercusys Halo H50G в комплект от три устройства се предлага на цена около 230 лв. с включен ДДС и гаранция 36 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар