XPG Gammix S50 Lite: неочаквано добра изненада

XPG Gammix S50 Lite е достъпно и високопроизводително SSD решение за гейминг
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Запознайте се с Gammix S50 Lite: достъпен M.2 NVMe SSD носител, който предлага поддръжка на интерфейса PCI-Express 4.0 за широк кръг потребители на достъпна цена.

В TechNews.bg публикуваме много технологични новини и работата ни е свързана с интензивно писане. Затова с лекота тестваме, например, клавиатури – подлагаме ги на натоварване, каквото трудно някой може да опише – и нямаме много време за игри и забавления. Но не можем да не признаем, че някои геймърски продукти грабват вниманието ни – било то с дизайн, или с издръжливост, или с отлично съотношение между цена и качество. Такъв е случаят с XPG Gammix S50 Lite от ADATA.

ADATA е най-големият тайвански производител на флаш памети и DRAM памети. Компанията е в челните редици на разработката на SSD в продължение на много години. XPG е една от дъщерните марки на ADATA – продуктите с този бранд са оптимизирани за нуждите на геймърите.

Най-забележителното е, че вътрешно Gammix S50 Lite използва четириканален контролер Silicon Motion SM2267G. Какво означава това?

Най-скъпите SSD от висок клас традиционно идват с мощни и енергоемки осемканални NVM SSD контролери. ADATA и Silicon Motion обаче са работили неуморно върху XPG Gammix S50 Lite, за да направят така, че моделът работи при много „благодатни” скорости. Хардуерът в него му позволява да надхвърли границите на производителност на PCIe 3.0 x4, като същевременно запазва достъпна цена.

Със своите четири канала контролерът консумира доста по-малко енергия от аналозите си с осем канала. Освен това използва и поддържа технологиите Active State Power Management (ASPM), Autonomous Power State Transition (APST), както и L1.2 ултра-икономичек режим за ниска консумация на енергия с цел по-добра ефективност. А кой не се стреми към ефективност в днешно време?

XPG Gammix S50 Lite се предлага с капацитет от 1 TB и 2 TB. Издръжливостта за тези модели е определена съответно на 750 TBW и 1480 TBW.

Наред с това Gammix S50 Lite поддържа няколко решения за сигурност – Trim, сигурно изтриване и S.M.A.R.T. отчитане на данни. Пригоден е за AES 256-битово пълно дисково криптиране. С други думи, не само предлага на потенциалните купувачи желаната от тях скорост и надеждност, но и допълнителна поддръжка за сигурност на ниво хардуер, когато е необходимо.

Принос за ефективността на S50 Lite има дизайнът. Моделът разполага с красиво изработен алуминиев радиатор, който се откроява със своите твърди геометрични линии и матово покритие. Че изглежда красиво – красиво е. Но това не е най-важното; по-същественото е, че – според компанията – точно този радиатор помага за намаляване на работните температури с до 20%.

От гледна точка на софтуера, ADATA поддържа Gammix S50 Lite със SSD Toolbox и Acronis True Image HD софтуер за клониране. Пакетът SSD Toolbox позволява на потребителите да наблюдават своя SSD, да провеждат диагностични тестове. Уебсайтът на компанията също така предлага списък с актуализациите на фърмуера, който помага за подобряване на производителността.

Доколко може да се разчита на подобно устройство наистина, преценете сами: ADATA предоставя петгодишна гаранция за Gammix S50 Lite. Може да се намери в търговската мрежа у нас на цена около 300 лв. с включен ДДС.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар