Tenda Nova MW5s – свързва десетки устройства в дома

Меш системата Tenda Nova MW5s може да покрие 230 кв.м площ с двата си модула
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

С дигитализирането на все повече устройства в дома нуждата от качествено мрежово покритие във всяко ъгълче става предизвикателство. Търсещите неговото решение могат да намерят удобно решение в системата Tenda Nova – набор от устройства за изграждане на безжична домашна мрежа с висок капацитет и добро проникване за покритие на цялата къща.

Стотици квадратни метри

Серията Tenda Nova се състои от един основен рутер и един или няколко спомагателни модула, които препредават сигнала в по-отдалечените части от дома или малкия офис. „Малката“ Tenda Nova MW5s, каквато пристигна в нашата редакция, може да покрие 230 кв.м площ с двата си модула, но има и комплекти от три възела, които обхващат 300 квадрата без усилие, и дори с до 6 възела, при които безжичната мрежа може да се разпростре на цели 350 квадратни метра. Това прави системата подходяща не само за домашно ползване, но и за малки и средно големи офиси.

За високоскоростен широколентов достъп

С включени 2 гигабитови порта, MW5s извлича максимума от високоскоростните широколентови услуги, идващи в дома.

Външните усилватели боравят както с 2,4GHz, така и с 5GHz ленти за връзка с първичния модул, за да подобрят силата на сигнала. Според производителя, това подобрява комуникацията и помага на системата Nova MW5s да надмине обикновените рутери.

RF оптимизация и насочен сигнал

Чрез оптимизиране на връзката между модулите с технология „Maximal Ratio Combining“ (MRC), системата Nova MW5s осигурява по-високо ниво на Wi-Fi предаване. Така сигналът има по-голям капацитет за проникване през стените и се постига гладко Wi-Fi покритие на по-големи площи.

Технология за лъчево насочване „Beamforming“ пък осигурява концентрация на сигнала и увеличен капацитет на проникване през стените. Вместо просто да излъчва сигнали надлъж и нашир, Tenda концентрира сигнала и го насочва директно към целевите устройства-получатели на данните.


Десетки устройства, свързани едновременно

Изградена по технологията MU-MIMO, Tenda Nova може да работи едновременно с множество устройства и да гарантира – в режим „Capacity-Oriented Mode“ – непрекъсната връзка. Двумодулната конфигурация MW5s поддържа до 40 устройства едновременно. Тримодулният набор поддържа до 60 устройства, а най-големият – до 90 устройства.

Звучи логично, нали – колкото по-голям е домът, толкова повече са устройствата, които имат нужда от свързаност. При подобни параметри Tenda Nova може да осигури интернет не само за компютрите, лаптопите, таблетите и смартфоните, но и за умните електроуреди в кухнята, интелигентните телевизори в дневната и спалнята, а защо не и за други смарт системи като например автоматизирани щори, смарт осветителни тела и др.


Дизайн, монтаж и настройки

Визуално устройствата от комплекта Tenda Nova изглеждат семпло, изчистено и гладко, в стил скандинавски минимализъм – бели кубове със заоблени ръбове и матова повърхност, дискретно вписано лого и също толкова дискретен диоден индикатор за работата на устройството. С подобна визия се вписват лесно в почти всеки интериор, било то бизнес или домашен.

Всички системни възли са предварително конфигурирани фабрично за лесно свързване към мрежата, което прави инсталацията изключително лесна и бърза.

Наличност и цена

Меш системата Tenda Nova MW5s е широко достъпна в търговската мрежа у нас от партньорите на производителя. Базовият комплект с два модула MW5s (2-pack) струва около 190 лв. с включен ДДС и гаранция 3 години.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар